Dijital Dünyada Yeni Bir Çağ mı Başlıyor? NFT Nedir?

Dijital Dünyada Yeni Bir Çağ mı Başlıyor? NFT Nedir?

John Stuart Mill tarafından yıllar önce söylenen “Var olan tüm iyi şeyler, özgün olmanın meyveleridir.” sözü günümüzde tam anlamıyla karşılık bulmaktadır. Küresel dünyada her geçen gün çığ gibi büyüyen trendler, insanların belirli kalıplara uyum göstermesini sağlarken sıradanlığa doğru sürüklüyor. Son dönemlerde özellikle sanat dünyasında çok fazla konuşulan NFT de tam olarak bu noktada karşımıza çıkıyor! Çünkü özgünlüğün nadir olduğu bir ekosistemde; benzersiz dijital varlık olarak tanımlanan NFT, alıcılarına tamamen kendilerine ait, tek ve benzeri olmayan bir varlık sunuyor. Satıcılarına ise milyonlar kazandırıyor.

 

NFT Nedir?

 

Küresel çapta ilgi gören kripto paralar Blockchain teknolojisi ile hayatımıza girmişti. Son zamanların en popüler kripto varlığı ise NFT!  Türkçe olarak, Değiştirilemez Token anlamına gelen NFT (Non Fungible Token ) en basit anlamıyla ikame edilemeyeni, benzersiz ve tek olan dijital varlığı temsil ediyor. İçerisinde resim, ses dosyası, video veya fiziksel bir varlığın dijital karşılığını bulunduruyor. Bu sayede insanların benzersiz ve kendine özel bir dijital sanat eserine sahip olmalarına olanak tanıyor. Gerçek hayatta koleksiyon değeri taşıyan parçaların dijital dünyadaki karşılığı gibi görülüyor. Ayrıca dijital dünyada bir eseri kopyalamak çok kolay iken; NFT, eser haklarının kime ait olduğunu tescilleyerek bu sorunu çözüyor.

Nasıl ki Van Gogh’un ünlü tablosu Yıldızlı Gece benzersiz ve tek olma özelliği taşıyor ise NFT isimli dijital varlıklar da aynı işlevi görüyor. Yıldızlı gece tablosunun görseline tüm dijital ortamlarda ulaşabilseniz de, tablonun gerçek sahibi olmak benzersiz bir durumdur! NFT’ler aracılığıyla alınan dijital varlıklar da blockchain teknolojisi ile dijital ürünlere eşsiz bir imza ekliyor. İnternette gördüğümüz dijital eserler, videolar, fotoğraflar, hatta tweet’ler NFT haline geliyor ve açık arttırmalarda milyonlarca liraya alınıp satılabiliyor.

 

 

NFT Ne İşe Yarar? 

 

Gelin herkes tarafından merak edilen ve Google’da arama rekorları kıran NFT’leri daha yakından inceleyelim.

NFT’nin kişiye özel, tek ve özgün olmasından yazımızın girişinde bahsettik. Peki ya NFT neden diğer kripto varlıklardan daha popüler hale geldi? Cevabı ise çok basit! Bitcoin ve Etherium gibi kripto para birimleri kullanıcılar arasında değiştirilebilir ve birbirinden farksızdır. Ancak NFT’ler karşılıklı olarak değiştirilemez, birbirinin yerine geçemez. Kişiye özel, tek ve biriciktir. Ayrıca, örneğin bir Bitcoin’i bozdurarak kullanabilirken NFT’ler için bu söz konusu değildir. Sahip olduğunuz NFT’yi satmak istediğinizde bütünüyle satmanız gerekiyor.

NFT'ler genellikle dijital sanat eserleri satın almak ve satmak için kullanılır. NFT türleri çok çeşitlidir; ancak dijital resimler, müzik dosyaları, videolar, GIF'ler, tweet'ler, sanal ticaret kartları, fiziksel nesnelerin görüntüleri, interaktif oyun öğeleri, spor koleksiyon kartları ve daha fazlası biçimini alabilir. Oluşturulan bu dijital varlıklar Blockchain olarak bilinen dijital bir defterde kaydedilerek doğrulanır ve gerçekliği kanıtlanır. Yani bu popüler teknoloji, Blockchain sayesinde bir nevi tescillenir. 

 

Sizleri Bir Kez Daha Şaşırtacak NFT Örnekleri 

 

İlk olarak 2017’de ortaya çıkan, 2020’de bir akım haline gelen NFT, Christie’s Müzayedesinde kaydedilen rekor satışla fırtınalar estirmeye başladı. Beeple adlı sanatçının bir JPG resminden oluşan ‘Everyday’ adlı eseri 69 milyon dolara satıldı. Bu eser, tam olarak 13 yıl boyunca her gün biri üretilen 5000 farklı resimden oluşturuldu. 

Beeple tarafından 69 milyon dolara satılan dijital tablo

Ülkemizde ise ilk örneğini Sanatçı Tarık Tolunay’ın satışa çıkardığı ‘Fractal İstanbul – Pandemi’ eseri, oldu. Bu eser NFT olarak 36 bin dolara satıldı.

 

Ardından Cüneyt Özdemir, "Bu tweet bir 'SANAT ESERİ'dir!" ifadesini kullandığı bir tweet’i NFT olarak 10 bin dolara sattı. Türkiye’nin ilk en pahalı tweet’inden elde edilen bu gelir ise Darrüşafaka'ya bağışlandı. 

 

 

 

Ünlü futbolcu Mesut Özil “geleceğin krampon ve forma” tasarımlarını NFT ile satışa çıkararak; ayakkabıları 1886 dolar, formayı ise 2525 dolara yeni sahibine sattı.

 

Ünlü karikatür dergisi Uykusuz da NFT galerisinin hazırlanmasında sona yaklaştıklarını belirtti. 

Elon Musk NFT şarkısını, YouTuber Logan Paul Pokemon kartlarını, Elon Musk'ın eşi Grimes müzik videolarını, LeBron James efsane smacını, Datça Belediyesi 14 Şubat Paylaşımlı Tweet’ini, Saba Tümer kahkahasını NFT ile satarak binlerce dolar para kazandı. 

 

NFT Nasıl Alınır?

 

NFT’lerin sunulduğu ve satın alındığı çeşitli platformlar bulunuyor. Bu platformlar sayesinde herhangi bir dijital varlığı satın alabilirsiniz. NFT’lere açık artırma veya direkt satın alma seçenekleriyle sahip olabiliyorsunuz. Satın alma işlemi tamamlandığında dijital varlığınız olan NFT, satıcının cüzdanından sizin cüzdanınıza transfer oluyor. İsterseniz satın aldığınız NFT’leri pazar yeri uygulamaları üzerinden yeniden satışa çıkarabiliyorsunuz.

Ancak; önemli olan noktalar hangi pazardan satın alınacağı, ne tür bir dijital cüzdan gerektiği ve satın alabilmek için ne tür bir kripto para birimine ihtiyaç duyacağınızdır. En yaygın NFT pazarlarından bazıları OpenSea, SuperRare, Mintable, Nifty Gateway ve Rarible'dır.

Daha özel NFT türleri için farklı pazarlar da mevcuttur.  

NFT Nasıl Satılır?

 

NFT'ler sanal pazar yerlerinde satılır ve işleyiş pazar yerinin özelliklerine göre değişebilir. İçeriğinizi yükledikten sonra onu bir NFT'ye dönüştürmek için talimatları uygularsınız. Açıklama ve fiyatlandırma gibi ayrıntıları belirleyebilirsiniz. Hatta sizden sonraki sahibinin satışından da komisyon elde edebilirsiniz.

Peki sonuç olarak NFT'lere gösterilen bu yoğun ilgi yeni bir çağ mı başlatır yoksa geçici bir trend olarak hafızalarımızda yer mi eder? Bunun cevabını vermek için henüz erken. Yeni bir teknoloji olan ve gelişmesi için zamana ihtiyacı olan NFT için daha önümüzde uzun bir süreç var. Ancak önümüzdeki yıllarda popüler kullanım ile birlikte büyümeye devam edeceğine inanılıyor. Farklı birçok alanda kullanımı olan bu dijital varlıklar hayatımızın vazgeçilmezi olabilir veya değişime uğrayarak tamamen yok olabilir. Bu ihtimallerden hangisinin gerçekleşeceğini ve NFT için tünelin sonunu zaman gösterecek. 

Umarız bir anda gündemimize oturan bu dijital varlık hakkında sizi yeterince bilgilendirebilmişizdir. Teknolojik gelişmeler, yeni trendler ve dijital haberler hakkında bilgi sahibi olmak için bizi takip etmeyi unutmayın! 
 

songul@saruhanweb.com Eklenme Tarihi : 06.04.2021

YORUMLAR

Nft Tuzağı 30.04.2021

Nft pazarlarına sözde eser yükleyerek kolay yoldan zengin olurum hayali ile yüzbinlerce insan tuzağa düşüyor. Yüklenen basit jpeg başına kripto cüzdanınızdan en az 80 dolar çekiliyor, buna da Gas Fee diyorlar, yani yükleme yaparken çalışan kripto bilgasayarların harcadığı enerji parası. Eğer sözde eser satmak için hazırlanan smart contractınız hazırlanırken sistem yoğunluğu sebebiyle işlem yarıda kalırsa paranız yine de çekiliyor. Cüneyt Özdemir'in tweeti veya Saba Tümer'in kahkahasını satın alanlar da muhtemelen bu tuzağa insan çekmek için reklam parası niyetine bu satın almaları gerçekleştirenler. Ünlülerin ve youtuberların haricinde eser satabildiğini iddia eden daha görmedim. Bence işin bu tarafı da araştırılmalı.

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 8
7 Evet / 1 Hayır

2203 Kez Görüntülendi