Yeni Nesil E-ticaret: Artırılmış Gerçeklik (AR)

Yeni Nesil E-ticaret: Artırılmış Gerçeklik (AR)

AR (Augmented Reality) teknolojisi ile yeni nesil alışveriş deneyimi şimdi evinizde!

Her geçen gün, geleceğin teknolojilerinden ve dijital dönüşümlerden bahsediyoruz. Hayatımızın neredeyse her alanında kullandığımız online alışveriş konusunda da şüphesiz ki hepimiz teknolojinin sunduğu dijital olanaklardan yararlanıyoruz. Getirdikleri yenilikler ve sunduğu kolaylıklarla bu teknolojiler e-ticaretin de geleceğini şekillendiriyor. Özellikle hızlı tüketimle ulaşılabilirliğin çok daha fazla önem kazandığı pandemi sonrası dönemde, farklı sektörlerde birçok yenilik gündeme gelmeye devam ediyor. Yeni bir trend haline gelen artırılmış gerçeklik teknolojileri de bu yenilikler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bugünkü yazımızda artırılmış gerçeklik teknolojisi ile sunulan online çözümlerin e-ticaret alanındaki yükselişinden bahsedeceğiz.

Artırılmış Gerçeklik (AR) Nedir?

Öncelikle hepimizin sürekli olarak duyduğu veya günlük hayatında kullandığı artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisinden bahsedelim. Pandemi döneminde güvenli ve pratik olarak alışveriş deneyimi sağlayan e-ticaret kanallarına ilgi fazlasıyla büyüdü. Hizmet ağını genişleterek ulaşılabilirliğini artırmak isteyen pekçok firma odağını dijitale çevirdi. Bu dönemde tüketicilerin değişen alışkanlıklarına uyum sağlayan markalar, satış hacimlerini büyüttü. İşte tam bu noktada Artırılmış Gerçeklik (AR) teknolojisi ilgi odağı haline geldi. Birçok marka gerçeğe yakın bir müşteri deneyimi sağlayan AR (Augmented Reality) teknolojisini online alışveriş deneyimine entegre etmeye başladı.

Artırılmış gerçeklik (AR), yapay zeka desteğiyle sanal nesnelerin gerçek dünyada nasıl göründüğünü bizlere sunmaktadır. Eş zamanlı olarak, sanal nesneleri bulunduğunuz ortamda 3 boyutlu bir şekilde görmenize olanak sağlar. Dijital arayüz oluşturan bu teknoloji sayesinde artık karar vermekte zorlanmayacaksınız. Satın almak istediğiniz ürünlerin evinizde veya ofisinizde nasıl duracağını Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi sayesinde öğrenebileceksiniz. Çeşitli mobil uygulamalar ile deneyimleyebileceğiniz Artırılmış gerçeklik(AR)  teknolojisi sayesinde konfor alanınızdan çıkmadan dilediğiniz ürünü satın alabileceksiniz.



Artırılmış Gerçeklik E-ticaret Alanında Nasıl Kullanılıyor?


E-ticaret alanında kullanılmaya başladığı günden bu yana hızla gelişen artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisiyle artık daha fazla karşılaşmaya başlıyoruz. Arttırılmış gerçeklik (AR) ile e-ticaret yeni bir boyut kazanıyor. Sunulan önizleme yerleşimi ile alışveriş deneyimleri, daha etkileşimli ve bilgilendirici hale dönüşüyor.  
Tüketicinin güvenini artıran artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi ile, online alışveriş konusunda müşterilerinize sınırsız sayıda ürün deneme fırsatı sunmuş oluyorsunuz. Kullanıcılar ise ürünü her açıdan detaylı olarak inceleyerek daha pratik bir şekilde satın alma işlemini gerçekleştirebiliyor. AR (Augmented Reality) teknolojisi sayesinde satın almak istediğiniz güzellik ürünlerini veya güneş gözlüklerini eş zamanlı olarak deneyerek, yüzünüzde nasıl durduğuna karar verebilirsiniz. Evinize alacağınız koltuğun oturma odanıza uyumlu olup olmadığını deneyimleyebilirsiniz. Yalnızca kameranızı hareket ettirerek ürünlerin her noktasını detaylı olarak inceleyebilirsiniz. 

“Shopify’in paylaştığı istatistiklere göre Artırılmış Gerçeklik (AR) ve 3D ürün görüntüleme özelliğine sahip ürün sayfalarında, dönüşüm oranları AR (Augmented Reality) özelliği olmayan sayfalara göre %250 daha yüksek. Houzz gibi AR teknolojisi kullanan firmalarda AR deneyiminin müşterileri 11 kat daha fazla satın almaya yönelttiğine, 3 kat daha fazla uygulama içerisinde zaman geçirmesine sebep olduğunu belirtiyorlar.”

Artırılmış Gerçeklik (AR) Teknolojisinin E-ticaret Satışlarına Etkisi 

Kullanıcı deneyimiyle pratikliğe önem veren markalar, e-ticaret hacimlerini her gün daha da genişletmeye devam ediyor. Zamandan ve enerjiden tasarruf etmek isteyen kullanıcılar, teknolojinin sunduğu tüm avantajlardan yararlanmak istiyor. Satın almadan önce ürünü deneyimlemek isteyen kullanıcılar, yeterli bilgiye ulaşamadığında sepeti terk etme eğilimi gösteriyor. Hızlı tüketimle pratiklik odaklı yeni teknolojiler kullanan e-ticaret sağlayıcıları tam da bu noktada satışlarını ciddi oranda artırıyor. İstatistiklere göre online alışveriş yapanların %61'i AR (Augmented Reality)teknolojosi bulunan sitelerden alışveriş yaparken, % 70'i AR (Augmented Reality) kullanan markalara daha sadık kalıyor.

Yeni nesil e-ticaret mağazaları artırılmış gerçeklik (AR) kullanarak;

•    Müşterileri ile etkileşim seviyesini artırarak alışveriş sürecini keyifli hale getirme,
•    Pratik, güvenilir satın alma süreci, 
•    Zaman ve enerji tasarrufu odaklı hizmet sunma,
•    Sonuç odaklı teknolojiler ile satışlarını artırma gibi birçok avantajdan faydalanıyor.
 
Artırılmış Gerçeklik (AR) Teknolojisini Kullanan E-ticaret Mağazaları

Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini başarılı olarak kullanarak adından söz ettiren birçok marka bulunuyor. Şirketler marka bilinirliğini artırarak daha popüler hale geliyor. 

IKEA 



İlk olarak başarılı bir e-ticaret mağazası olan IKEA’dan bahsedelim… IKEA, AR (Augmented Reality) odaklı yerleşimi ile pratik olarak istediğiniz ürünlerin evinizde nasıl duracağını görebiliyorsunuz. Uygulama sayesinde, ürünün kullanılacağı alanı seçerek ürünü o alana ekliyorsunuz. Sonrasında, ürünün orijinal halinin belirlediğiniz alandaki 3 boyutlu görüntüsü sunuluyor. 

SEPHORA

Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisini 2021 yılında “Online Makyaj Uygulaması” ile kullanan Sephora, kullanıcılarına eşsiz bir deneyim sunuyor. Böylelikle yüzlerce ürünü mobil uygulama üzerinden inceleyebiliyorsunuz. Ruj, eyeliner, maskara, allık, fondöten gibi ürünlerden denemek istediğiniz herhangi birini seçerek, mağazaya gitmenize gerek kalmadan satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.


Fakir, Nike, Amazon, Converse, GAP ve daha birçok farklı sektördeki marka yeni nesil e-ticaret trendi AR (Augmented Reality) teknolojisini kullanmaya devam ediyor. Sonuç olarak bu teknoloji, kullanıcıların ürünleri gerçek hayatta olduğudan daha hızlı ve pratik bir şekilde deneyimlemesine olanak sunuyor.  Müşteri etkileşimini artırarak, alışverişi çok daha keyifli hale getiriyor. Yeniliklere ayak uydurarak pratikliği artıran e-ticaret mağazaları da popülerliğiyle birlikte satışlarını hızlıca artırıyor.

Yenilikçi e-ticaret çözümlerimizden faydalanmak veya online alışveriş dünyasına adım atmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.  Dijital gündemden uzak kalmamak için içeriklerimizi takip etmeyi unutmayın...

songul@saruhanweb.com Eklenme Tarihi : 12.02.2022

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 1
1 Evet / 0 Hayır

1467 Kez Görüntülendi