Domain Yaşının SEO'ya Etkisi

Domain Yaşının SEO'ya Etkisi

Bu Yazının

Son Güncellenme

Tarihi: 16.11.2020 Saat: 12:15

 

Domain yaşının SEO'ya etkisi nedir?

 

Bu soruya cevap vermeden önce Domain ve SEO'yu basitçe açıklayalım.

 

Domain Nedir?

 

Domain kısaca web sitenizin adı ve adresidir. Bu adres olmadan web sitesine sadece IP ile bağlanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse bu sitenin domain’i saruhanweb.com 'dur.

 

SEO Nedir?

 

SEO çok derin bir konudur fakat çok basitçe açıklamak gerekirse arama motorlarının siteyi daha iyi anlayabilmesi diğer bir değişle taraması için yapılan çalışmalardır. Bu çalışmaların içine sitenin kodlamasından özgün içeriklerine, görsel seçiminden, başlık kullanımlarına kadar birçok konu dahildir. 

 

(SEO hakkında daha fazla bilgi için  )

 

Domain yaşının SEO’ya etkisi var mı sorusuna rahatlıkla evet cevabı verilebilir. Google yaşlı sitelere her zaman daha fazla önem vermiştir. Google’a göre uzun zamandır varolan siteler yeni sitelere göre daha güvenilirdir, hatta Amerika'da belli araştırma şirketleri Domain'in SEO'da en etkili araç olduğunu bile savunmaktadır. Ama Google'ın sürekli olarak algoritmalarını yenilediği, çalışma tarzını sabit tutmadığını göz önüne alırsak sadece domain yaşının bir siteyi üst sıralara çıkarmakta belirleyici bir özellik olmadığı söylenebilir. Örneğin; 10 yıldır var olan fakat bu süre içinde boş durmuş bir site Google tarafından pek ciddiye alınmaz. Domain’in yaşı kadar içeriklerin türü, çeşiti ve güncelliği de etkilidir.

 

Yaşlı bir domain’e sahip olmak Google için  önemlidir ve size avantaj sağlar fakat alacağınız domain’in içerisinde onca zaman nasıl bir site olduğunu bilmenizde fayda var. Peki neden?

 

Google sitenizi birçok yönden puanlar, toplanılan bu puanlar sitenizi diğer sitelerin önüne çıkartır. Bu öne çıkma aynı alanda çalışan siteler için geçerlidir. Oto servisleri sektöründe çalışan bir site gıda sektöründe çalışan bir siteyle rekabet içinde değildir. Sitelerin rekabetleri sadece kendi sektörlerinde geçerlidir. 15 yıl önce alınmış domain 15 yıl boyunca A sektöründe puan toplamışsa ve  siz bu 15 yıllık domain’i alıp B sektöründe çalışacak bir site olsun istiyorsanız A sektöründe toplanmış puanları kullanamazsınız. Dolayısıyla yaşlı bir domain almanız size %100 avantaj sağlar demek yanlış olur. Yaşlı bir domain ile çalışacaksanız sizin çalışmak istediğiniz sektörden puan toplamış bir domain almanız çok daha iyi bir seçim olacaktır.

 

Bu konuda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise domain’in bitiş zamanıdır. Yenileyecek olsanız bile sadece bir yıl için alınmış domain kötü bir durum oluşturur. Çünkü Google sizi geçici bir site olarak görür. Fakat 3 yıl ve fazlası süreyle alınmış domainler ile Google’a bir nevi ‘ben uzun süre buradayım beni buna göre değerlendir’ demiş oluyorsunuz.

 

Domainin önemi nedir?


Domain yani alan adı, web sitenizin dijital ortamdaki kimliği oluşturmak için ilk ve önemli adımlardan biridir. Alan adı seçimi, uzantısıyla, karakter sayısıyla, hizmet verdiğiniz sektöre, şirketinize olan uyumuyla büyük öneme sahiptir. Bu kriterleri kısaca açıklamak gerekirse,


Domain seçiminde uzantının önemi, Gerek alışkanlık, gerek başka sebeplerle alan adı uzantıları kişilerde bir güven duygusu yaratabilir. Örneğin ülkemizde .com, .com.tr, .net ve .org şeklinde görünmez bir sıralama vardır.


Bunun dışında alan adı seçiminde sektör ile uyum da önem teşkil eder. Örneğin; tesisatci.com şeklinde bir alan adını bir güzellik merkezi kullanamaz veya bir iç mimar için dekorasyon.net güzel bir seçim olabilir.


Karakter sayısının domaine etkisi ise net ve anlaşılır olmakla ilgilidir. Yani alan adı çok uzun ve anlaşılmaz olmamalıdır. Anlaşılır, net ve az karakter sayısına sahip kısa alan adları SEO için daha etkilidir.
 

 

burak@saruhanweb.com Eklenme Tarihi : 30.09.2019

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 6
3 Evet / 3 Hayır

1915 Kez Görüntülendi