NFC (Yakın Alan İletişimi) Nedir? NFC Nasıl Çalışır?

NFC (Yakın Alan İletişimi) Nedir? NFC Nasıl Çalışır?

NFC (Yakın Alan İletişimi) ile Hayatınızı Kolaylaştıracak Özellikler!

Çoğu akıllı cihazda bulunan NFC teknolojisi son zamanlarda farklı kullanım alanlarıyla karşımıza çıkmaktadır. Saniyeler içerisinde ödeme almaktan yeni nesil dijital kartvizitlere kadar birçok alanda hayatımızı kolaylaştıracak fırsatlar sunmaktadır. Peki eşsiz özelliklerinden faydalanabileceğimiz NFC nedir ve nasıl çalışır? 

NFC Nedir?

“Yakın Alan İletişimi” anlamına gelen NFC (Near Field Communication) uyumlu cihazlar arasında kısa mesafeli iletişim sağlar. Kablosuz iletişim teknolojisi sayesinde 1-5 cm mesafede cihazlar birbiri ile iletişim kurabilir. Bu teknolojiyi kullanan telefon ve tablet gibi cihazlar birbirlerine dokundurularak veya yakın mesafeye getirilerek 2 yönlü iletişim sağlanabilir. Bu sayede NFC (Near Field Communication) teknolojisi verilerin pratik şekilde paylaşılmasına olanak sağlar. Ödeme, bilgi ya da veri aktarımı gibi alanlarda pratik bir şekilde kullanılabilir.

NFC Nasıl Çalışır?

NFC teknolojisi, tıpkı Bluetooth gibi radyo dalgaları üzerinden veri gönderme ilkesine bağlıdır. Wi-Fi veya Bluetooth’a benzer özelliklere sahip NFC (Yakın Alan İletişimi), Radyo Frekansı Tanımlama (RFID) teknolojisi ile geliştirilmiştir. Kullanıcıların zamandan tasarruf etmesine ve pratik işlemler yapmasına yardımcı olur. 
NFC teknolojisi ile veri aktarımı sağlamak için bu teknolojiyle uyumlu 2 adet cihaz gerekir. Eşleştirme veya izne gerek olmadan işlemler hızlıca yapılabilir. Örneğin; NFC teknolojisi sayesinde temassız ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Banka veya kredi kartı bilgilerinizi mobil telefonunuza kaydederek, ödeme sırasında yalnızca NFC özelliğini kullanarak beklemenize gerek kalmadan hızlıca ödeme yapabilirsiniz.



NFC Kullanım Alanları Nelerdir? Hangi İşlemlerde Kullanılabilir?


Sıklıkla ödeme ve veri aktarımı alanlarında kullanılan NFC teknolojisi, son zamanlarda tedarik zinciri yönetimi, akıllı posterler ve dijital kartvizitler gibi daha geniş alanlarda kullanılmaya başlandı. Peki NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisi ile hangi işlemleri yapabilirsiniz? 

1. Veri Aktarımı 

NFC teknolojisi; telefon numarası alma veya gönderme işlemleri, fotoğraf veya dosya transferleri, konum bilgisi paylaşma veya alma gibi pek çok alanda veri aktarımı için kullanılmaktadır. Böylece ihtiyacınız olan bilgilere saniyeler içerisinde erişebilirsiniz. 

2. Dijital Cüzdan (Temassız ödeme)

Mobil telefonunuzu NFC teknolojisi ile dijital cüzdana dönüştürün. Bu teknoloji sayesinde telefonunuza kaydettiğiniz kart bilgileriyle tek dokunuşla ödeme yapabilirsiniz. Apple markalı cihazlar için ise NFC ile ödeme Apple Wallet isimli uygulama aracılığıyla yapılabilmektedir. 



3. Ulaşım Sistemlerinde Geçiş Kartı

Toplu taşıma araçlarında kart taşımak yerine cep telefonunuza yükleyeceğiniz kartınızla hem sadece cep telefonunuzu kullanarak istediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Bu sayede temasa gerek kalmadan NFC (Near Field Communication) sayesinde terminal geçişi sağlayabilirsiniz.
 
4. Bankacılık İşlemleri


NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisiyle, NFC teknolojisine uyumlu akıllı telefonlardan bankacılık işlemleri uzaktan da güvenli olarak gerçekleştirilebiliyor. Bu sayede uzaktan hesap açılışı, şifre yenileme vb. işlemler kolaylıkla yapılabiliyor. 

5. NFC Etiketleriyle Wifi Paylaşımı

NFC teknolojisi özellikle misafirleriniz için çok kullanışlı olacak özellikler de sunuyor. NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisi sayesinde Wi-Fi şifrenizi kimseyle paylaşmadan NFC etiketi üzerinden başka bir telefonun internete bağlanmasını sağlayabilirsiniz.

6. NFC Özellikli Yeni Nesil Dijital Kartvizit

Pratik bilgi aktarım amacı taşıyan dijital kartvizitlerle daha prestijli bir görünüm elde etmek çok kolay! Dijital kartvizitinizde yer alacak tüm bilgileri saniyeler içerisinde temassız okumayla karşı tarafa iletebilirsiniz. Hatta değişen ofis adresiniz ya da telefon numaranızı mobil cihazınızda bulunan profilinizden düzenleyerek, dijital kartvizit bilgilerinizi de güncelleyebilirsiniz. Artık dilediğiniz bilgileri ekleyebileceğiniz, toplantılarda fark yaratacak akıllı bir dijital kartvizitiniz var.  

NFC Hangi Telefonlarda Kullanılabilir?

NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisi yalnızca mobil cihazlarda değil tablet ve bilgisayar gibi cihazlarda da kullanılmaktadır. Bu cihazların yalnızca NFC uyumlu altyapıya sahip olmaları yeterlidir. Çoğu Android telefonda bulunan NFC teknolojisinin sizin telefonunuzda olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız yapmanız gerekenler çok basit! Ayarlar - Kablosuz Ağlar - Diğer Bağlantılar adımlarını izleyerek telefonunuzda NFC özelliği olup olmadığını öğrenebilirsiniz. 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisi hayatımızda birçok alanda pratiklik sağlamaya devam ediyor. Hayatımıza getirdiği kolaylıklar sayesinde de kullanım alanlarına sürekli yenileri ekleniyor. NFC teknolojisini kullanan şirketler rakipleri arasında fark yaratırken zamandan da tasarruf ediyor. Dijital dünyadaki yeniliklerden haberdar olmak için içeriklerimizi takip etmeyi unutmayın... 

songul@saruhanweb.com Eklenme Tarihi : 12.04.2022

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 1
1 Evet / 0 Hayır

3239 Kez Görüntülendi