Google Analytics Mi? Yandex Metrica Mı? Microsoft Clarity Mi? Web Analiz Araçları Karşılaştırma

Google Analytics Mi?  Yandex Metrica Mı? Microsoft Clarity Mi?  Web Analiz Araçları Karşılaştırma

Peter Drucker’ın “Ölçemezseniz, geliştiremezsiniz” sözü günümüz iş dünyasına ışık tutmaya devam etmektedir. Doğru adımlarla işletmenizi büyütmek ve geliştirmek istiyorsanız, işletmenizin her alanını ölçümleyerek stratejik planlar yapmalısınız. Konu işletmenizin dijital kimliğini oluşturan web sitelerine geldiğinde ise aynı stratejik planlar karşımıza çıkıyor. Online olduğumuz süre boyunca bıraktığımız dijital izlerimiz büyük bir veri ağı oluşturuyor. Elde edilen bu veri ağının istatistikleri ve analizleri ise iş hedeflerinizi belirlemenize yardımcı oluyor.

Bu aşamada web sitenizde hangi sayfaların daha fazla ziyaret edildiği, ziyaretçilerinizin hangi içeriklere daha fazla ilgi gösterdiği ve bu sayfalarda ne kadar fazla süre geçirdiği gibi veriler fazlasıyla önem taşıyor. Analiz ve istatistik araçlarını kullanarak ziyaretçilerinizin hareketlerini takip edebiliyor ve elde ettiğiniz veriler ile çeşitli raporlara ulaşabiliyorsunuz. Bu yazımızda en çok kullanılan analiz araçlardan biri olan Google Analytics ve alternatif analiz araçlarından bahsedeceğiz.

Google Analytics Nedir?

 

Google Analytics; dünya üzerinde en çok tercih edilen ve belki de en çok bilinen istatistik aracıdır. Google tarafından sunulan bu araç ücretsiz bir servistir. En basit tanımıyla; web siteleri, blog ve sosyal medya kanallarına ait trafiği izlemenizi sağlar ve elde edilen verileri raporlar halinde kullanımınıza sunar.

Google Analytics, web site ziyaretçileriniz hakkında geniş anlamda trafik ölçümü yapabilmenize ve bu trafikleri belli zamanlar ile karşılaştırmanıza olanak sağlar. Bu sayede, dijital pazarlama stratejilerinizi belirlerken önemli adımlarda en iyi kararları vermenize yardımcı olabilir.

 

Google Analytics Özellikleri

 

Google Analytics kapsamında; gerçek zamanlı(anlık) raporlar, ziyaretçi konumları, sitenize ulaşılan kaynaklar, sitenizdeki içeriklere bağlı gezinmeler ve etkileşimler, yapılan çalışmaların dönüşüm oranları, etkin kullanıcılar, reklam çalışmalarınıza yönelik veriler ve daha birçok veriye ulaşabilirsiniz.

Kısaca bahsetmemiz gerekirse;

  • Web sitemi kaç kişi ziyaret etmiş?
  • Ziyaretçiler web siteme nasıl ulaşıyor, hangi kanallar üzerinden ulaşıyor?
  • Hangi sayfaya daha çok ilgi gösteriyorlar?
  • Sosyal medyadaki varlığım web site ziyaretlerini nasıl etkiliyor?
  • Ziyaretçilerim müşterilere nasıl dönüşür?
  • Pazarlama kampanyalarım işletmeme yarar sağlıyor mu?

Gibi tüm sorulara Google Analytics sayesinde yanıt bulabilirsiniz.

Her ne kadar bu analiz aracı etkili bir kullanıma sahip olsa da alternatif bulmak isteyenler olabilir. Bu aşamada ilk olarak inceleyeceğimiz analiz aracı Yandex Metrica…

Yandex Metrica Nedir?

 

Yandex Metrica rakiplerinin en iyi alternatiflerden biri olabilecek ve Yandex tarafından sunulan ücretsiz bir istatistik aracıdır. Google Analytics ile benzer özellikler taşımasıyla birlikte içerisinde sunulan yerleşik ısı haritaları ve oturum kayıtları ile rakibinden ayrışır.

Yandex Metrica, ziyaretçilerinizin akıllı telefon üzerindeki ekran dokunuşlarına kadar olan tüm işlemleri bir video izler gibi aktarabilir. Ziyaretçi davranışlarını başarılı bir şekilde analiz eden bu araç, Google Analytics'ten daha gelişmiş raporlamalar da sunabilmektedir. Özellikle e-ticaret siteleri için sağladığı veriler ile satış stratejilerinin belirlenmesinde önemli rol oynar.

 

Yandex Metrica Özellikleri

 

Yandex Metrica kapsamında; veri trafiği, hedef kitleniz hakkında detaylı bilgi, performans analizi ve e-ticaret veri analizleri, ziyaretler, tıklama ve kaydırma haritaları gibi detaylı bilgilere ve daha birçok veriye limitsiz bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Kısaca bahsetmemiz gerekirse;

  • Web site ziyaretçilerimin demografik özellikleri nasıl?
  • Ziyaretçilerim hangi kaynak üzerinden geliyor?
  • Sayfa gezinmelerinin süreleri ne kadar?
  • Hangi tarayıcı üzerinden giriş yapılıyor?
  • E-ticaret dönüşüm verilerim nasıl?
  • Form doldurma ve sipariş tamamlama hedeflerime ulaşabiliyor muyum?

Gibi birçok kapsamlı raporlamaya Yandex Metrica sayesinde ulaşabilirsiniz.

 

Son olarak inceleyeceğimiz analiz aracı ise Microsoft Clarity…

Microsoft Clarity Nedir ?

 

Microsoft tarafından 28 Ekim 2020'de piyasaya sürülen Microsoft Clarity; web siten ile ilgili çeşitli hareket ve ölçümleri takip etmenizi sağlayan profesyonel ve ücretsiz bir analiz aracıdır. Bir etkileşim analitiği modülüyle desteklenen Kullanıcı Deneyimini (UX) görsel olarak değerlendirmeye odaklanmıştır.

Microsoft Clarity’nin en önemli özelliği verileri görselleştirmesidir. Bu özellik; tıklama, izleme, ısı haritası raporları, oturum kayıtları ve daha fazlasını içerir. Bu bilgiler, kullanıcılarınız için daha iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturmanıza, performansı artırmanıza ve satış dönüşümünü artırmanıza yardımcı olur. Ayrıca, şirket tarafından yapılan açıklamada bu aracın, GDPR (Genel Veri Koruma Yönetmeliği) uyumlu olarak gizlilik odaklı çalıştığı belirtilmiştir.  

 

Microsoft Clarity Özellikleri

 

Yandex Metrica kapsamında; oturum kayıtları, Isı ve tıklama haritası verileri, ziyaretçi bilgileri, web site hız kontrolü, veriye dayalı raporların görsel (videolu) hali ve daha birçok veriye limitsiz bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Kısaca bahsetmemiz gerekirse;

  • Web site ziyaretçilerimin özellikleri neler?
  • Ziyaretçilerim web sitem ile nasıl etkileşimde bulunuyor?
  • Web sitem üzerinde tıklama ve kaydırma hareketleri nasıl oluyor?
  • Ülke, tarayıcı, işletim sistemi gibi filtrelere göre verilerim nasıl şekilleniyor?
  • Kullanıcı Deneyimini (UX) nasıl iyileştirebilirim?
  • Web site tasarımımı nasıl daha iyi bir hale getirebilirim?

Google Analytics, Yandex Metrica ve Microsoft Clarity Analiz Araçlarının Farklılıkları

 

Webvisor Hizmeti ile Yandex Metrica, Google Analytics'ten ayrışmaktadır! Google Analytics'te olmayan Webvisor hizmeti ile ziyaretçilerin davranışları video formatında takip edilebilmektedir. Web sitenize gelen ziyaretçilerin tıklamaları, fare hareketleri, sayfa gösterimleri, form doldurma aksiyonları ve hatta metin seçme ve kopyalama hareketleri bile görüntülenebilir. 

Yandex Metrica'yı öne çıkaran bir başka özellik ise ısı haritasıdır. Isı haritası sayesinde kullanıcıların site üzerinde tıkladığı alanların tespit edilmesi sağlanır. Bu sayede en çok tıklatılan alanlara en az satışı gerçekleşen ürünün koyulması ürünün satış performansını yükseltebilecektir.

Google ve Yandex’in hemen çıkma oranı tanımlamaları da farklıdır. Eğer bir ziyaretçi sayfanızı açıp başka hiçbir sayfaya gitmeden kapatırsa, Google bunu hemen çıkma olarak kaydediyor. Yandex ise hemen çıkma oranını, ziyaretçinin siteyi açtıktan sonra 15 saniye içinde kapatması olarak tanımlıyor.

Google Analytics ve Yandex Metrica sayesinde hem trafik temel performans göstergeleri (oturumlar, kullanıcılar, hemen çıkma oranı vs.) hem de e-ticaret temel performans göstergelerini (hedefler, dönüşüm oranı, satışlar vs.) ölçebilirsiniz. Microsoft Clarity’de ise yalnızca trafikle ilgili temel performans göstergelerini ölçebilirsiniz. Ancak verilere görsel bir yorum olarak sunan oturum kayıtlarını ve ısı haritalarını da kontrol edebilirsiniz.

Ayrıca bu aralardan hiçbiri sitelerinizin kaydettiği trafik hacimleriyle sınırlı değildir. Bu nedenle milyonlarca aylık kullanıcısı veya birkaç bin ziyaretçisi olan bir web sitenizin olması önemli değildir.

Sonuç olarak, Google Analytics çok fazla kullanıcısı olan, ayrıntılı trafik verilerine ve raporlara ulaşmak isteyenler için ideal bir analiz aracı iken, Yandex Metrica tarafından sunulan Webvisor ve Isı Haritaları ile özellikle e-ticaret kapsamında bilgi almak ve sunulan verilere basit ve anlaşılır raporlar halinde ulaşmak mümkün. Microsoft Clarity ise Kullanıcı Deneyimi (UX) ölçümü alanında daha etkili bir araçtır. Ayrıca, Microsoft Analytics ve Yandex Metrica araçlarının aynı işlevler için rekabet etmek yerine birbirlerini tamamlayan araçlar olduğu da söylenebilir.

songul@saruhanweb.com Eklenme Tarihi : 19.02.2021

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 4
4 Evet / 0 Hayır

2102 Kez Görüntülendi