• Blog
  • TR EN
  • Çalışma Saatleri Pazartesi - Cuma : 09:00 / 18:00
    Cumartesi : 10:00 / 16:30
    Pazar : Tatil
    destek@saruhanweb.com

Blog

Web Tasarımında Renklerin Önemi

Dijital tasarımlarda kullanıcı deneyimi, artık sektörün tamamen yapısını belirlemeye başladı. Özellikle arama motoru optimizasyonunda oluşturulan bu yapı, kullanıcıların site içerisinde daha rahat ve güven içerisinde etkileşim kurmalarına olanak sağlamaktadır. Web tasarımında renklerin önemi de bu noktada oldukça büyük önem arz ediyor. Kullanılan renklerin insan zihnini büyük ölçüde etkilediği bilim adamları tarafından kanıtlanmış bir durum. Her renk farklı bir anlam ifade eder. Bir rengi diğerine karşı tercih ederken nasıl bir anlam aktarmak istediğimizi bilerek değişikliğe gitmek gerekmektedir. Eskişehir web ajans olarak web tasarım hizmetlerinin tamamını titizlikle yürüterek, müşterilerinin sundukları hizmet ve yapıya uygun site ve renk modellemesi hazırlamaktayız. 

 

Web Tasarımında Renklerim Önemi Neye Göre Belirlenir?

 

Web tasarımında renklerin önemi; sitenin kullanım amacı, hedeflediği kitle ve kurumsallık kazandığı renk tabanına göre belirlenebilmektedir. Renklerin nerede ve nasıl kullanılacağını bilmek çok önemlidir. Renklerin anlamlarını, yapılan renk seçimlerinin tasarımları nasıl etkilediği renk düzeninin aktarmak istediğimiz anlamı nasıl kuvvetlendirdiğini bilmek bize her zaman web tasarımında avantaj sağlar.

 

Dijital Yapıda Renklerin Anlamı

 

Renklerin anlamı ile ilgili en önemli konulardan biri de renklerin evrensel somut bir anlamı olmadığıdır. Renk dijital alanda tek başına anlamlı bir unsur değildir. Kültürel olarak yüklediğimiz anlam, o renge değer katarak toplumda değer bulur. 
Genel olarak bir renk sembolizmi olsa da renklere yüklenen anlamlar, bu sembolizm farklı kültürler hatta bazen tek bir kültür içinde dahi farklılıklar gösterebilir.  Bunun nedeni ise aynı renkten bir kişinin bir şekilde, diğer kişinin başka bir şekilde etkilenmesi olarak gösterilir. Ancak unutmamak gerekir ki, renklerin farklı olarak algılanmasının sebebi genelde içinde bulunulan kültürel yapıdır. 

Örneğin; İzmir’de yaşayan birisinin mavi renge baktığında hissettikleriyle, Trabzon’da yaşayan birisinin mavi renge baktığında hissettiklerinin farklı olması gayet doğaldır. Bizler de Eskişehir Web Tasarım firmaları olarak, yaptığımız işlerde renklerin anlamını kültürel olarak da değerlendiriyor ve ona göre tasarım yapıyoruz.

 

Web Tasarımında Renklerin Etkileri

 

Web tasarımında renklerin etkileri; site tasarımı, görsel seçimi ve altyapı seçimi kadar önemlidir. Çünkü herhangi bir web sitesini ziyaret eden bir ziyaretçi, giriş yapmasının ardından ortalama 1,5-3 saniye arasında sitenin görselliğini incelerler. Renk yapısı, görsel optimizasyonu ve başlıklar kullanıcıya hitap ederse, gelen ziyaretçi site ile ilgili olumlu referans oluşturur. Bu da sitenin tekrar ziyaret edilebilme olasılığını ve kullanıcıların reaksiyonlarını etkiler.

 

Renkler Hangi Anlamları Taşır?

 

Web tasarımı yaparken dikkat edilmesi konulardan birisi şüphesiz ki renklerin anlamlarıdır. Her renk farklı bir anlam taşır ve farklı bir renk ile uygunluk taşıyabilir. Tasarımda kullanılan renklerin anlamları:



 

Ilık renkler sarı, turuncu, kahverengi, sarı-yeşil ve turuncu-kırmızı renklerden oluşan renkleridir. Ilık renkler girişkenliğe ve heyecana yöneltir. Küçük oranlarda kullanılması iyi bir etki yaratır.

  • Sarı: Güneşin rengi olarak bilinir. Parlak sarı dikkat çeken bir renktir ancak gereğinden fazla kullanılırsa dikkat dağıtıcı olabilir. Neşe, mutluluk ve bilgelik ile özdeşleştirilmiştir. Sarı rengi sıcaklaştıran bir etki yaratır ve genelde hoş duyguları harekete geçirir. Ancak sarının soluk tonlarında keyiflendirici özellik etkisi daha az olabilir.
  • Turuncu: Kırmızı ve sarının karışımı bir renktir. Turuncu, kırmızı kadar yırtıcı görünmez ve genelde insanın aklına sağlıklı besinleri getirir. Genelde neşe, gün ışığı, coşku, mutluluk, yaratıcılık, başarı, cesaret ve güçle özdeşleşen bir renktir. İştahı arttırıcı özelliği vardır. Genelde akla sonbaharı ve hasat zamanını getirir.
  • Kahverengi: Toprağın rengi olmakla beraber genelde arka planda kalmaya meyilli bir renktir. Düzen, istikrar ve geleneklerle özdeşleşmiştir. Kahverengi sağlamlık ve bütünlük hissi verir.
  •  Kırmızı: Ateşin ve kanın rengi olarak bilinir. Yoğun bir hissiyat barındırır. Enerji, savaşla, güç, tehlike, kararlılık, özgüven cesaret, tutku, arzu ve aşkla özdeşleşmiştir. Metabolizmayı ve solunumu hızlandırma, kan basıncını arttırma özelliği vardır. Kırmızı her zaman kendini ön plana çıkartan bir renktir. Genelde insanları harekete geçirme özelliği olduğu için butonlarda kullanılır.


     

    Soğuk renkler mavi, yeşil, mor, renklerden oluşur. Soğuk renkler sakinleştirici ve yatıştırıcı etkiye sahip renklerdir ve çok kullanılırlar.

  • Mavi: Gökyüzünün ve denizin rengi olarak bilinir. Kırmızı rengin tam tersi olarak metabolizmayı, solunumu ve kalp atışını yavaşlatır. Mavi rengi genellikle güven, sadakat, deneyim, zekâ, özgüven ve istikrarla özdeşleştirilen bir renktir. Sakinleştiren, iştahı bastıran, bedene ve zihne faydalı olduğu düşünülen bir yapısı vardır. Bu sebeple mavi genellikle kurumsal sitelerde kullanılır.
  • Yeşil: Doğanın rengidir ve gelişimi, umudu, tazeliği ve bereketi simgeler.  Yeşil genelde şifa, istikrar, dayanıklılık, güvenlik, refah ve hayatla özdeşleşmiştir. Reklamlarda ilaçların ve tıbbi ürünlerin güvenilir olduğunu göstermek için yeşil kullanılır. 
  • Mor: Mavi ve kırmızının karışımı bir renktir.  Zenginlik ve israf hissini uyandırır. Soyluluğun rengi olarak da bilinir. Mor genel olarak saygınlık, erdem, yaratıcılık, bağımsızlık, gizem ve büyüyle özdeşleşmiştir. Açık mor kadınsı olarak bilinir. Mor doğada ender bulunduğu için bazıları moru yapaylıkla özdeşleştirir. 


     

    Nötr renkler beyaz, siyah, gri ve büyük oranda gri tonunu içeren renklerdir. Nötr renkler genelde arka planlar ve ılık renklerin etkilerini artırmak için kullanılır.

     

  • Beyaz: İyilikle, masumiyetle, saflıkla özdeşleşen bir renktir. Genelde olumlu çağrışımlar yapar ve güven veren renk olarak görülür.
  • Siyah: Güç, zarafet, resmiyet, ölüm, kötülük ile özdeşleştirilir. Gücü ve otoriteyi çağrıştırır, korku ve bilinmezlik hislerini harekete geçirir.
  • Gri: Hüzün ve ayrılığın rengidir. Sorumluluğu çağrıştırır. Güvenlikle, olgunlukla ve güvenilirlikle özdeşleştirilir. Griyi tercih eden kişiler yalnızlığı seven ya da dar görüşlü kişiler olarak nitelendirilirler.


     

    Çok renkli web siteleri ziyaretçilerin en az zaman harcadığı sitelerdir. Nedeni ise ılık ve soğuk renklerin karışımları her zaman ziyaretçilere itici gelmesidir. Böyle siteler genelde karmaşık sitelerdir. Bu durumda yapmanız gereken bir çift renk seçmek ve genel tasarımda bu renklere bağlı kalmaktır. Şayet bu konuda profesyonel bir desteğe ihtiyacınız olursa, Eskişehir sosyal medya ajansı bünyesinde bulunan profesyonel arkadaşlarımızdan destek alabilirsiniz. 

     

    Web Tasarımındaki Diğer Etmenler

     

    Renk Uyumu: Aşırı fazla renk kullanmak huzursuz edici ve karmaşıklığa neden olur. Ancak çok az renk kullanmak da can sıkıcı bir görünüm yaratabilir. Yapılacak en güzel seçim dengeli bir kullanım yaparak, bir sayfada birkaç farklı renk kullanmaktır. Buna ek olarak ılık ve soğuk renkler rahatsız etmeyecek şekilde kullanılmalıdır.

    Bilgisayar Renk Görünümü: Bilgisayar monitörleri renkleri RGB renk değerlerini kullanarak yansıtır. RGB, Red (kırmızı), green (yeşil) ve blue (mavi) renklerin baş harflerinden oluşmaktadır. RGB renklerin karıştırılmış halidir. Çünkü aynı değerlerde bulunan kırmızı, yeşil ve mavi ışık, beyaz ışığa eklenir. Geri kalan bütün renkler RGB renk değerlerinin karışımı ile ekranda görüntülenirler. 

    Web Renkleri: İnternette en çok rastlanan sıkıntılardan biri de, renklerin web sitelerinde doğru ve dengeli bir şekilde bütüne yayılamamasıdır. Bunun nedeni renk derinliğine, diğer bir deyişle bilgisayarın görüntülemede zorluk çekeceği türden bir renk kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Bu tür sorunlar ziyaretçinin siteden çabuk ayrılmasına yol açar. Bu sorunu resim düzenleyicilerin (Photoshop veya Fireworks gibi) renk optimizasyonu sayesinde çözebilirsiniz. 

    Yazı Renkleri: Yazı ve arka plan seçerken son derece ciddi olmak gerekir. Ne olursa olsun, okunabilirlik korunmalıdır. Eğer yazı açık renkse, arka planın koyu renk olması gerekir.  Siyah ve beyaz renkleri her zaman iyi bir kombinasyondur. Önemli kısımları belirtmek için kırmızı ve mavi sık sık kullanılır. Ilık renge sahip olan yazınız için, arka planda siyah rengi kullanmayın. Çünkü böyle yazılar ziyaretçilerin pek dikkatini çekmez.

    Renkler sandığımızdan daha güçlü iletişim araçlarıdır, küçümsenmeyecek derecede etkiye sahiptirler. Web sitenizin ilk izlenimini renklerle sağlarsınız. Sitenize ilk girildiğinde akılda kalıcılığı, sitenizi gezerken insanlara verebileceğiniz duygu sitenizin renklerinde gizlenmiş haldedir. Eskişehir web tasarım ajansı, web site tasarımlarınız için daima yanınızdadır.

Yorum Bildirin

CAPTCHA Image