Yapay Zeka ile Sohbet: ChatGPT Botu

Yapay Zeka ile Sohbet: ChatGPT Botu

Gerçek zamanlı sohbet botu ChatGPT’nin yeteneklerini keşfediyoruz. 

Geçtiğimiz günlerde Dall-E’nin geliştiricisi OpenAI tarafından eğitilen yapay zeka botu ChatGPT ücretsiz olarak kullanıma sunuldu. Neredeyse yeni nesil Google gibi düşünebileceğimiz ChatGPT, bizlere yapay zeka ile sohbet etme imkanı sunuyor. Bu sohbet robotu kısa bir sürede insanların ilgisini çekerek milyonlarca kullanıcıya ulaştı. Henüz test aşamasında olan ChatGPT’ye dilediğiniz her soruyu sorup bilgiye dayalı cevaplar alabiliyorsunuz. Yalnızca sorulara cevap vermekle kalmayan ChatGPT, yapay zeka altyapısı ile bizlere birçok seçenek sunuyor. Peki ChatGPT tam anlamıyla nedir? Nasıl kullanılır? 

Yapay Zeka Botu ChatGPT Nedir? 

Derin öğrenmeyi kullanan yapay zeka botu ChatGPT’nin çalışma prensibini inceleyelim.

ChatGPT; öncelikli olarak aradığınız her soruya yanıt bulabileceğiniz, aldığınız organik ve bilimsel cevapları dilediğiniz alanda kullanabileceğiniz bir sisteme sahip. “Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü” (Generative Pre-Trained Transformer) anlamına gelen GPT,  makine öğreniminde yakın zamanda görülen bir devrim niteliğindedir. Makine öğrenmesi prensibine dayalı ChatGPT, insan beyninin çalışma biçimini kendine örnek alarak çalışıyor. İnternette var olan tüm verilere erişerek tüm bu bilgilerin bulunduğu bir havuz oluşturuyor. Google gibi arama motorlarından en büyük farkı ise verdiği cevaplar ile sanki bir insanla konuşuyormuşsunuz izlenimi yaratması… Karşılıklı bir diyalog haline ilerleyen sohbet içerisinde sizin fikirlerinize katılmadığı noktaları dahi söyleyen bir yapay zeka ile konuşuyorsunuz. 

Altyapısı ile en ileri düzeydeki dil işleme mekaniklerinden birine sahip olan ChatGPT, bilgi odaklı her soruya yanıt vererek aldığınız bilginin yetersiz gelmesi halinde size farklı alternatifler de veriyor. İstediğiniz bilgileri akademik bir dil ile ya da 4 yaşındaki bir çocuğa anlatırcasına iletmesini isteyebiliyorsunuz. Google aramalarında karşınıza çıkan reklamları geçmek veya farklı sayfalar arasından gezinerek istediğiniz bilgiye ulaşmak gibi adımlar da ortadan kalkmış oluyor. 

Tabi ki uygulamanın şu an beta sürümünde olduğunu unutmamak gerek. Her konuda %100 doğru cevaplar ile karşılaşmayabiliriz. ChatGPT geliştiricisi OpenAI de kullanıcıların geri bildirimleri doğrultusunda sistemlerini geliştireceklerini belirtiyor. 



Yapay Zeka Botu ChatGPT Nasıl Kullanılır?

•    Öncelikle yapmanız gereken tek şey ücretsiz bir üyelik oluşturmak… 
•    https://chat.openai.com sitesine giderek OpenAI hesabınız varsa giriş yapın, yoksa yeni bir hesap oluşturun.
•    Ardından açıklamaları okuyarak dilediğiniz şekilde yapay zeka ile sohbete başlayabilirsiniz.

Yapay Zeka Botu ChatGPT Neler Sunuyor? 

Bilimsel yazılardan matematik sorularına kadar geniş bir yelpazedeki olanakları inceleyelim.

1ChatCPT ile bilgi odaklı sorularınıza yanıtlar bulabilirsiniz.

Teorik konulardan felsefeye, yazılımdan edebiyata kadar her alanda aklınızdaki soruları yapay zeka ChatGPT’ye sorabilirsiniz. Hatta yalnızca bir insanlar konuyormuşçasına diyaloglar geliştirebilirsiniz. ChatGPT ile Türkçe konuşmaya başlarsanız size Türkçe olarak yanıt vermeye devam ediyor. Eğer farklı bir dilde konuşmak isterseniz de yine aynı şekilde işlevine devam ediyor. Sorduğunuz sorular detaylandıkça ve isteklerini daha net olarak yazdıkça ChatGPT sizlere daha iyi cevaplar iletiyor. 

Yapay Zeka ChatGPT’ye Sorduk: İyi bir e-ticaret sitesinin sahip olması gereken özellikler nelerdir?


 

2.ChatCPT’ye mantık veya matematik sorularınızı çözdürebilirsiniz.

Yapay zeka destekli sohbet botunan 2022 KPSS Maliye sorusu sorduk. Doğru cevabı detaylı olarak açıklayarak verdi. Ancak farklı bir İstatistik sorusu sorduğumuzda bu kez yanlış cevap verdi. Tekrar belirtelim ki ChatGPT sohbet botunda %100 doğru çalışan bir sistem henüz mevcut değil.
 



Yapay Zeka ChatGPT bunların haricinde istediğiniz dilde çeviri de sunuyor. Hatta kodlama dahi yapabiliyor. Detaylarını ilettiğiniz bir web sitesine ilişkin kodlamanın nasıl yapılacağına dair temel bilgiler sunuyor. İşi biraz daha eğlenceli hale getirmek için bilgiye dayalı konular dışında sorular sorduk.

ChatCPT ‘den müzik zevkinize göre favori şarkılarınıza benzer öneriler yapmasını isteyebilirsiniz. Bu noktada tek bir şarkı veya müzik grubuna yönelik sorulara daha iyi yanıtlar verdiğini söyleyebiliriz. Birkaç farklı detay verdiğimizde gelen cevaplar biraz daha konu dışına çıktı. 

Konuyu biraz daha değiştirip Fight Club filmi için alternatif sonların nasıl olacağını sorduk. 

Yukarıda da görebileceğiniz gibi yalnızca sorduğumuz soruya cevap vermeyip, kısa yorumlarda da bulunuyor. Bilgiye ve teoriye dayalı soruların yanı sıra sadece farklı konularda fikir almak veya eğlenmek için de ChatCPT sohbet botunu kullanabilirsiniz. 

OpenAI tarafından geliştirilen yeniliklerden sadece bir tanesi olan ChatCPT bahsettiğimiz şekillerde birçok fayda sağlayabiliyor. Tabi bu sanal sohbet botunun kullanıcılar açısından zararları konusu da farklı bir tartışma konusu… Sağladığı bilgiler ve cevaplarımıza verdiği yorumlar bir insanın deneyimlerinden, bilincin çalışma biçiminde bambaşka olduğu için içinde bulundurduğu verilere göre bir yorumlamaya sahip. ChatCPT’nin kısa sürede ödevler veya makaleler için kullanılmasının ardından sohbetlere bir filigran geleceği de duyurulmuştu. Şu anda ücretsiz kullanıma sunulan bu yapay zeka temelli sohbet botunun ilerleyen günlerde nasıl geliştirileceği ve günlük hayatımızı ne kadar pratik hale getireceğini hep birlikte göreceğiz.

Dijital dünyada yaşanan gelişmelerden haberdar olmak için bizi takip etmeye devam edin!

songul@saruhanweb.com Eklenme Tarihi : 29.12.2022

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 2
2 Evet / 0 Hayır

2163 Kez Görüntülendi