Subdomain Nedir?

Subdomain Nedir?

Bu Yazının

Son Güncellenme

Tarihi: 12.11.2020 Saat: 17:45

Subdomain, aslında sıklıkla karşımıza çıkan ancak herkes tarafından anlamı bilinmeyen konulardan biridir. Subdomainin tam olarak ne olduğunu, subdomain ile domain arasındaki farkı tam olarak anlayabilmek için alan adı ile ilgili temel bazı bilgileri bilmek gerekir.

 

Dijitalleşen dünyaya ayak uydurabilmek için online bir varlık oluşturmak hem kişilerin hem de kurumların en önemli görevlerinden biri. Bu online varlık oluşturabilmek için tıpkı gerçek dünyada sahip olduğumuz isimler gibi bir isme sahip olmak ilk adımdır.


Nasıl yani diyorsanız şöyle başlayalım anlatmaya;


Domain, web sitenizin rakam veya harflerle verilen adıdır. Yani internet üzerinden sizi ya da sizi temsil edecek kurumu temsil edecek ilk bilgi alan adı yani domaindir. Bunu dijital dünyadaki kimliğiniz olarak düşünebilirsiniz. 


Örneğin Saruhan Web Ajans’ın internet sitesini ziyaret etmek istiyorsanız internet tarayıcınıza girip aramaya saruhanweb.com yazmanız yeterli olacaktır. Bu şekilde insanlar sizile özdeşleşen bir isimle internet üzerinden sitenize kolayca ulaşabilir ve burada yer alan bilgileri inceleyip hakkınızda daha detaylı fikir sahibi olabilir.


Domain adı olmasaydı nasıl olurdu?


Domain adı aslında ziyaretçileri web sunucunuza ulaştıran bir köprü niteliğinde olduğu  için alan adı olmadığında bu körü ortadan kalkar ve eğer biri sizin web sitenize ulaşmak isterse bu durumda IP adresinizi yazarak size ulaşabilir ve maalesef bu kolay bir işlem değildir. Yani onlarca sayı ve rakamdan oluşan bir IP adresini ezberlemek ve bunu tüm potansiyel müşterilerinize de ezberletmek mümkün değildir.

 

Domain / Alan Adı Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?


Alan adı tercihi, web dünyasına girmek isteyen kullanıcılar için büyük bir öneme sahiptir. Doğru alan adı seçimi ile firmanızı bir adım ileriye taşımak internette ilk adımınızı doğru bir şekilde atmak mümkündür.


Bu durumda ilk olarak dikkat edilmesi gereken kriter, alan adı seçiminde akılda kalıcı bir isim seçmektir. Rakamlar, anlaşılması zor kısaltmalar ziyaretçilerin hem aklında kalmaz hem de sizi doğru şekilde temsil etmez.


Olması gereken ya firma adınız ya da hizmet verdiğiniz sektör, çalışma alnınız, bulunduğunuz şehir gibi önemli kriterlere sahip domainlerdir. 


Domain Türleri Nelerdir?


1)TLD / Üst Seviye Domain


a)Genel üst Seviye Domain gTLD


Alan adı uzantısı ya da alan adı soneki olarak da bilinen Üst Düzey Domainler, karşıma birkaç seçenekle çıkar. Bunlar; .com , .net , .org, ve .edu ‘dur.


Bu alan adı uzantıları web sitesinin amacını belirlemeye yöneliktir ve çeşitli anlamlar ifade eder. Ticari bir işletme .com uzantısını kullanırken bir eğitim kurumu, örneğin bir üniversite .edu uzantısını kullanır.


b) Ülke Kodu üst Seviye Domain ccTLD


Bu alan adı uzantısı mantık olarak ilk başlarda ülkelere özel olarak  verilen uzantılarken günümüzde bu duvarların kalkıp kuralların değişmesiyle farklı yerlerde de kullanılabilen uzantılardır.
Örnek larak .com.tr ‘yi yayın ccTLD ‘ler arasında gösterilebilir.


2) Alt Domain / Subdomain


Subdomain, ana alan adınıza bağlı olarak ek bir alan oluşturmak istediğinizde bu alana hızlıca ulaşabilmenizi sağlayan hesaptır. Bir örnekle açıklamak gerekirse;


domain.com ana alanınız ise


blog.domain.com ise sizin subdomain’inizdir.

Domain/ Alan Adı ile ilgili temel olarak bilmeniz gereken noktaları bir başlıkta toplamaya çalıştığımız içeriğimizi web dünyasına adım atmadan önce incelemek sizin için faydalı olacaktır. 

 

Cpanel’de Subdomain Oluşturma

 

Subdomain oluşturmak için öncelikle bir domain yani alandı ve hosting hizmeti almanız gerekir.  Bu adımları sağladıktan sonra sobdamin oluşturmaktan bahsedebiliriz.

cPanel üzerinden subdomain oluşturmak için izlemeniz gereken adımlar;

ilk olarak cPanel adresine giriş yapın

panelde yer alan Etki Alanları (Subdomain) linkine tıklayın

karşınıza bir subdomain oluşturma sayfası çıkacak buradan Create a Subdomain bölümünü doldurun

Etki Alanı bölümüne ana  domaini yazın

Document Root yani Belge Kök Dizini alanına subdomaine bağlı olarak yer almasını istediğiniz dizini yazın. (Örn; blog.saruhanweb.com )

İşlemler tamamlandığında otomatik olarak FTP klasörü açılacaktır

Sol menüde yer alan araçlara tıklayın

Ardından DNS yönetimine tıklayın

Bu adımları tamamladıktan sonra domain isminiz ile birlikte FTP klasörü de oluşacaktır. Yani işlem tamam, subdomaininiz oluştu!

 

burak@saruhanweb.com Eklenme Tarihi : 24.06.2019

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 2
1 Evet / 1 Hayır

1620 Kez Görüntülendi