Dikkat! Google'dan Arıyoruz Dolandırıcılığına Kurban Gitmeyin!

Dikkat! Google'dan Arıyoruz Dolandırıcılığına Kurban Gitmeyin!

Telefonunuza genellikle 0850'li numaralardan  “Google’dan arıyoruz firma bilgileriniz silinecek” veya “Google’dan arıyoruz harita kaydınızda sıralamanızı yükselteceğiz bunun için şu kadar ödeme yapmanız gerekiyor” veya “Google’da kayıt süreniz doldu, eğer yenileme yapmazsanız tüm bilgileriniz silinecek!” gibi aramalar geliyor mu?


Cevabınız Evet ise siz de kurbanlar arasındasınız. Yok hayır benim başıma böyle bişey gelmedi hiç, bunları da ilk defa duyuyorum diyorsanız bir sonraki kurban olmamak için yazımızı dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.


Evet, maalesef günümüz gerçeklerinin en çarpıcı örnekleri son yıllarda telefon dolandırıcılığı adı altında toplanan bir dizi düzenbazlıkla sergileniyor. Yaş, cinsiyet, maddi durum ayırt etmeden kiminin emekli ikramiyesi, kiminin birikimi, kiminin ise o günlük kazancına göz koyan bu dolandırıcılar her geçen gün yeni bir yöntem bularak buradan ilerliyor.

 

Son dönemde telefon dolandırıcılığı ülkemizde en sık karşılaşılan dolandırıcılık yöntemi haline geldi. Kendisini polis veya savcı olarak tanıtan ve çeşitli hikayeler anlatıp insanları kandıran çetelerden sonra en bilinen bir diğer yöntem ise sizi Google’dan arıyorum haritalarda bulunan kaydınızın süresi doldu ve silinecektir” diyerek arayan kişiler oldu. Aramaya bu şekilde giriş yapıp devamında tehditkâr konuşmalar yapan, harita kaydınızı yenilemezseniz başınıza şu bu gelir diyen bu kişiler bazen de sizi haritadaki sıralamanızda yükselteceğiz diyerek yükleniyor.

 

 

Bu kişilerin hedefi Google haritalar kaydı olan herkes! Peki ne mi yapıyorlar? 


“Google’dan arıyoruz, haritalardaki kaydınızın süresi doldu eğer kaydınızı yenileyip ödeme yapmazsanız firma bilgileriniz haritalardan silinecek!” diyerek kişileri korkutarak dolandırmaya çalışıyorlar.  Sanki Google Harita kaydını da domain servisi gibi yıllık yenilemesi varmışçasına anlatan bu düzenbazlar, bu şekilde insanları kandırmaya çalışmaktadır.

 

Google Maps Nedir? Harita Kaydı Nedir ve Neden Önemlidir?

 

Google Maps, bir yerin, bir mekanın konumunu dijital olarak gözler önüne sunan, sunduğu kısayollar, yol tarifi, arama gibi kolaylıklarla her gün milyonlarca kişinin pusulası olan bir araçtır. Dijital ortamda varlık göstermenin neredeyse ilk adımlarından biri olarak gösterilen harita kaydı tamamen ücretsiz bir işlemdir. Harita kaydınızı yönetmek için öncelikle bir Gooogle My Business hesabı oluşturmanız gerekiyor. Google My Business yani Türkçesiyle Google benim işletmem hesabı, işletmenizin Google üzerindeki kaydını kolayca yönetmenizi sağlayan, yine tamamen ücretsiz bir platformdur.

 

Anlatırken bizim için oldukça kolay bir işlem gibi dursa da internet bilgisi olmayan birisi için bu kadar da kolay olmayabilir. Eğer siz de bu anlamda bilgi sahibi değilseniz, alanında profesyonel bir dijital ajans ile çalışarak işletme hesabınızı yönetilmesini sağlayabilirsiniz.

 

Eğer Google Maps hakkında yeteri kadar bilgi edindiyseniz şimdi de bu yenileme yalanını inceleyelim;

 

Öncelikle şunu belirtelim, harita kaydınızı bir kere oluşturduktan sonra bunun yenileme gibi bir işleme ihtiyacı olmaz. Şöyle ki harita kaydınızı istediğiniz zaman açıp bilgilerinizi güncelleyebilir, fotoğraf ekleyip, hizmetlerinizi güncelleyebilirsiniz. Bu işlem için hesabınızı yenilemeye ihtiyacınız olmaz. Yıllık olarak yenileme hizmetine ihtiyaç duyan tek servis alan adınızın hosting servisidir. Bu hosting hizmetinin de Google haritalarla veya Google My Business ile hiçbir bağlantısı yoktur. Hosting servisi ile ilgili yenilemeler için çalıştığınız dijital ajansla iletişime geçmeniz gerekir. Kısaca özetlemek gerekirse Google haritanızın süresi doldu şeklinde gelen aramaların sizi dolandırmak dışında bir amacı yoktur ve kesinlikle bir bağlayıcılığı yoktur. Google üzerinden yapılan gerçek aramalarda sizden bir ücret talep edilmez ve bu aramalarda sizinle tehdit algısı oluşturabilecek bir tarzda konuşmalar yapılmaz.

 

Peki, şimdiye kadar okuduklarımızdan bu aramaların gerçek olmadığına kanaat getirdiysek sıradaki adım engelleme yöntemleri;

 

 

Telefonunuza gelen istenmeyen aramaları nasıl engeleyebilirsiniz?

 

Aramaları engellemek için kullanılan uygulamalar bildiğiniz üzere Android ve IOS'da farklılıklar gösteriyor.

 

IOS kullanıcıları için yapabileceğimiz öneri, arama kaydından dolandırıcı olduğunu düşündüğünüz numarayı bulun, İnfo -Bilgi anlamında sağ köşede yer alan ikona tıklayın. Daha sonra açılan sayfanın en altına inerek Bu Arayanı Engelle seçeneğine tıklayın. Bu şekilde bu numaradan gelen armaları engellemiş olacaksınız.

 

Andorid kullanıcıları bu gibi işlemler için Mr. Number isimli uygulamayı kullanabilirler.  Buradan  isterseniz arayan bir numarayı engelleyebilirsiniz. Ayrıca yine aynı uygulamada Number That Begin With başlığından 0850 ile başlayan tüm aramaları engelleyebilirsiniz.

 

Engellemek yetmez ben bunları şikayet etmek istiyorum diyorsanız;

 

Bunun dışında bir diğer yöntem ise bu aramaları ve numarayı tuketicisikayet.btk.gov.tr adresinden şikayet etmektir.  Bu yöntem soruna kalıcı bir çözüm sunmak ve yetkilileri de durumdan haberdar etmek için kullanacağınız yöntem olmalıdır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından oluşturulan bu platforma şikayetlerinizi resmi bir şekilde bildirebilirsiniz.

 

CİMER’de bu gibi şikayet için akla gelen ilk duraklardandır. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi kısa adıyla CİMER’e, www.cimer.gov.tr Siber Suçlarla Mücadele birimine numarayı ve şikayetinizi bildirerek yine bu dolandırıcılık suçunun zanlılarının yakalanmasına destek olabilirsiniz.

 

Ayrıca; ereklam.gtb.gov.tr ‘i ziyaret ederek buradan Reklam ve Haksız Ticari Uygulama Şikayetlerinizi bildirebilirsiniz.

 

0850’li numaralar kullanılarak yapılan ve sizi kandırmaya yönelik armalara bulduğumuz çözümler bu şekilde. Maalesef günlük hayatımızda sık sık karşılaştığımız bu dolandırıcılara karşı hazırlıklı olmayı öğrenmek gerekiyor. Özet olarak altını çizmek istediğimiz en önemli şey Google, hiçbir hizmeti için sizi arayarak direkt olarak para talebinde bulunmaz ve tehditkar konuşmalar yapmaz. Bunun bilincinde olarak aramaları cevapladığınızda dolandırıcıların söylediklerine inanmadan bu durumdan kurtulabilirsiniz.

 

gulizar@saruhanweb.com Eklenme Tarihi : 11.11.2020

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 11
10 Evet / 1 Hayır

4676 Kez Görüntülendi