E-Ticaret Sitelerinde Ödeme Yöntemleri ve Sanal Pos Kullanımı

E-Ticaret Sitelerinde Ödeme Yöntemleri ve Sanal Pos Kullanımı

Bu Yazının

Son Güncellenme

Tarihi: 03.05.2021  Saat: 14:10

 

Bundan 10 yıl öncesinde bir işe başlayacağınız zaman dükkanınızın yeri, genişliği, tabelanız, vitrinleriniz en çok zaman ayıracağınız en çok önem göstereceğiniz yerler oluyordu. Bugün baktığımızda ise bu özenle hazırlanan dükkanların yerini titizlikle oluşturulan e-ticaret sitelerine dönüştüğünü görüyoruz.

 

Dünyada hızla değişen alışkanlıklar, yaşamın akışının cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler üzerine yoğunlaşması ve hızlı ve pratik çözüm arayışları kitleleri e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmaya yönlendiriyor. Bu yönelimi doğru şekilde yapabilmek içinse girişimcilerin oldukça dikkatli hareket etmesi ve en önemlisi güvenli alışveriş imkanı sunabilmeleri gerekiyor.

 

Sadece büyük markaların değil küçük ve orta ölçekli işletmelerin de online alışverişin yapılabildiği e-ticaret sitelerine yönelmesiyle akıllarda oluşan en büyük sorulardan bir tanesi e-ticaret sitelerinde ödeme sistemlerinin nasıl olduğu sorusu oldu. Biz de sizin için e-ticaret sitelerinde en çok tercih edilen ödeme yöntemleri ve bu sistemlerin nasıl işlediğine dair bir araştırma yapıp sizlerle paylaşmaya karar verdik.

 

E-Ticaret Sitesi Ödeme Sistemleri

 

E-ticaret sitelerinde ödeme alabileceğiniz birçok yöntem vardır. E-ticaret sitenizi tasarladıktan sonra hangi ödeme yöntemlerinizi nasıl kullanacağınızı en doğru şekilde seçmek sanal potansiyel müşterileriniz için büyük önem taşımaktadır. Hem online alışveriş yapan kitle hem de e-ticaret işletmeleri tarafından en çok tercih edilen ödeme yöntemleri fiziksel para ile ödeme yöntemi olan havale/EFT, kapıda ödeme, mobil ödeme ve tabi ki akıllarda en çok soru işareti bırakan sanal POS ödemedir.

 

Fiziksel Para Kullanarak Yapılan Ödeme Sistemleri

 

E-ticaret sitenizde fiziksel para kullanılarak yapılan ödemeler, kredi kartı olmayan ya da kart bilgilerini internet ortamında kullanmak istemeyen ya da kredi kartları online alışverişe kapalı olan potansiyel müşterileriniz için altın değeri taşımaktadır. Fiziksel para kullanarak alabileceğiniz ödeme yöntemleri havale/EFT ya da kapıda ödeme sistemleri ile gerçekleştirebilirsiniz.Bu sistem aslına bakıldığında bir mağazada alışveriş yparken kullanacağınız ödeme yöntemlerinin online sisteme aktarılmış halidir. Günümüzde birçok internet kullanıcısı halen bu ödeme yöntemlerini daha güvenli bulduğu için tercih etmektedir. 

 

Havale / EFT Yöntemi


Havale; aynı bankada transfer yapmayı, EFT ise farklı bankalar arasında para aktarımını sağlayan bir sistemdir. Havale / EFT ile ödeme seçeneği, sanal POS uygulamasının en iyi alternatifi olarak bilinmesinin yanı sıra özellikle internet ortamında bilgilerinin güvenliği konusunda tedirginlik yaşayan müşteri kitleniz için muhteşem bir fırsattır. Güvenlik anlamında çekinceleri olan potansiyel müşterilerinizi kaçırmamak adına e-ticaret işletmelerinin böyle bir ödeme yöntemi mutlaka olmalıdır. Günümüzde bu yöntem çok büyük markalar tarafından tercih edilmese de küçük ve orta ölçekli e-ticaret sitelerine sahip olan işletmelerin tercihleri arasında yer almaktadır.Bu sebeple e-ticaret sitelerinde Havale/EFT sistemleri sıklıkla kullandığımız bir ödeme sistemidir. 

 

Kapıda Ödeme Sistemi

 

Kapıda ödeme sistemi, müşterinin e-ticaret sitesi üzerinden alışverişini ödemeyi kapıda yapmayı taahhüt ederek tamamladığı bir sistemdir. Kargo şirketleri tarafından sağlanan özellikle kişiden ürünü teslim ederken ödeme alınır, bu ister nakit ister kredi kartıyla olabilmektedir. Kapıda ödeme yöntemi alıcılar tarafından avantajlı bir sistem olsa da, e-ticaret işletmeleri açısından riskli bir yöntemdir. Bu riskin en büyük sebebi ise web sitesi üzerinden alım gerçekleştikten sonra kargo süresince müşterinin vazgeçmeye eğilimli olmasıdır. Bunun dışında müşterinin teslimat adresinde bulunamaması durumunda e-ticaret işletmesinin ödemesini geç alması durumu da söz konusudur. Yani kapıda ödeme sistemleri müşteri açısından bakıldığında iyi bir seçenek olsa da işletmeler için risk teşkil eder.

 

Mobil Ödeme Sistemi

 

Ödeme kolaylığı ile ön plana çıkan bu sistemde her bir ödeme için müşterinin telefon numarasına gelen kodla onay alınmaktadır. Bu sistemde ödeme yapılacak olan tutar faturalı hat kullanan müşterilerin telefon faturasına yansıtılarak gerçekleşir. Faturasız hat kullanan müşterilerin ödemeleri ise hatlarına tanımlı olan TL üzerinden yansıtarak alınmaktadır. Mobil ödeme sistemi diğer ödeme yöntemlerine kıyasla hızlı olması sebebiyle e-ticaret işletmeleri ve müşteriler tarafından sıkça kullanılan yöntemdir.

 

Sanal POS Ödeme Sistemleri

 

E-ticaret sitelerinden alışveriş yapan müşterilerin en çok tercih ettiği sistem olmasıyla beraber e-ticaret sitesi kuracak olan işletmeler içinde en büyük soru işaretlerinden birisidir. Sanal POS ödeme sistemleri sayesinde kredi kartları, sanal kartlar, banka kartları ve ön ödemeli kartlardan ödeme kabul edilebilir. Sanal pos yöntemiyle bir taraftan ödeme yapan müşterinin bilgileri doğrulanırken diğer taraftan da ödeme işlemi gerçekleştirilir. Fiziki alışveriş esnasında nasıl pos cihazından kartı geçerek alışveriş yapılıyorsa sanal posda da bilgiler pos olmadığı için manuel girilerek doğrulanır.

Kolay anlaşılır ve uygulanır bir ödeme şekli olan sanal pos, tüm e-ticaret sitelerine entegre edilebilmektedir. Saruhan Web Ajans olarak uygulama yaptığımız e-ticaret sitelerinde sanal pos sistemlerinin entegrasyonunu sağlamaktayız. 


 
Sanal POS ve Güvenlik


E-ticaret sitelerinde bulunması bankalar tarafından zorunlu tutulan SSL sertifikası, web sitesinden yapılan alışverişlerde, müşterilerin kredi kartı bilgilerinin transfer esnasında kötü niyetli kişilerin ellerine geçmesini önlemek için uygulanır. SSL sertifikası şifreleme sistemi sayesinde sanal POS dolandırıcılığının yüksek oranda önüne geçilebilmektedir. Bunun yanı sıra güvenliği biraz daha arttırmak ve ekstra güvenlik sağlamak için 3D Secure sistemi de kullanılmaktadır. E-ticaret sitelerinin daha da güvenli olması için oluşturulan 3D Secure sistemi, banka hesabına bağlı olan GSM numarası üzerinden çalışmaktadır. Bu sayede oluşturulan çift güvenlik sistemiyle hem potansiyel müşteriler hem de e-ticaret işletmesi açısından yüksek güvenirlik oluşturmaktadır. Kurulumunu yaptığımız e-ticaret sitelerinde hem müşterimiz olan firmalar hem de onların müşterileri için maksimumum güvenlik sağlamak hedefiyle hareket etmekteyiz.  Tüm bankaların sanal pos sistemlerinin entegrasyonu yapılmış  ve SSL sertifikası ile güvenliği en üst seviyeye çekilmiş e-ticaret siteleri için yanınızdayız!

 

Sanal POS Nasıl Alınır?

 

Bu soru özellikle e-ticaret işletmesi girişiminde bulunmak isteyen kişilerin en çok kafasını karıştıran sorulardan bir tanesidir. Karmaşık ve uzun bir prosedür gibi gözükse de birbirini tamamlayan ve takip eden adımlarla işletmeniz için sanal POS almak tahmin ettiğinizden çok daha kolay olabilir.

E-ticaret işletmelerinin bir sanal POS hizmeti alabilmesi için bankalara ya da BDDK onaylı ödeme kuruluşlarına başvuru yapmaları gerekir. Bankalara başvuru yapılabilmesi için e-ticaret sitelerinin içerisinde satışı yapılacak ürün veya hizmetlerin olması, üyelik sözleşmesi, satış sözleşmesi, iade ve iptal prosedürleri ve mesafeli satış sözleşmesi gibi standartların eksiksiz bulunması gerekmektedir. Bunların yanı sıra bankalara yapılan Sanal POS başvurularında, nüfus cüzdan örneği, imza sirküleri, ortaklıklar sözleşmesi ve vergi levhası gibi evrakların tamamlanmış olması gerekmektedir. Sanal POS başvuruları bankanın belirttiği süreç içerisinde onaylandıktan sonra, banka tarafından yollanan bilgiler, sitede kurulu olan sanal POS modülü ile entegre edilmektedir. Türkiye’de bulunan bankaların genelinde üyelik ve giriş ücreti bulunmaktadır. Burada e-ticaret işletmelerinin karşısına çıkabilecek olan tutar, işletmenin ticari hacmi, sicili ve bankası ile arasında bulunan ticari ilişki doğrultusunda farklılık gösterecektir. 

Tek tek banka başvurularında bulunmak çoğu e-ticaret işletmesi tarafından yoğun iş temposunda yorucu ve karmaşık aynı zamanda maliyetli bir durum yarattığı için, sanal POS ödeme sistemi hizmeti sağlayan aracı ödeme firmalarını tercih etmektedir. Bu sayede süreci daha iyi yönetirken hızlandırmak mümkündür. Tabi ki aracı ödeme firması ile işbirliği yapıldığında aracı firmaların komisyon ücretleri ve işlem başına ücret gibi farklı farklı maliyetler ortaya çıkmaktadır. Burada bahsettiğimiz komisyon ve işlem ücreti masrafları her firmaya göre ve hatta işbirliği içerisinde bulunan firmaların vade oranları, tahsilat aralıkları, e-ticaret işletmelerinin stok hacmi gibi bir çok alan doğrultusunda farklılık göstermektedir.

Türkiye’de en çok tercih edilen sanal POS ödeme sistemi hizmeti sunan aracı firmalar; iyzico, PayNet, PayTR, iPARA, WireCard gibi firmalardır. Saruhan Web Ajans olarak tüm bu aracı firmalar üzerinden sanal pos kurulumu yapmaktayız. Bu firmaları ve servislerini açacak olursak;

 

WireCard Nedir? 

 

Türkiye’de tüm GSM operatörlerinin 1 numaralı iş ortağı ve mobil ödeme lideri olan Mikro Ödeme/ 3PAY, 2014 Kasım ayında Wirecard AG’nin tamamını satın almasıyla Wirecard Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri A.Ş. olmuştur.. Diğer aracı şirketlerden farklı olarak taksitli işlem oranları farklılık göstermektedir. E-ticaret işletmeleri tarafından en avantajlı servisi ise ödemeleri ertesi gün yapmalarıdır. Bunların yanı sıra yıllık servis ücreti, işlem bedeli ve chargeback masraf ücretler almamalarıyla ön plana çıkmaktadırlar. TL, ABD Doları, Euro, Sterlin ve Rus Rublesi üzerinden ödeme alınmakta ve aynı zamanda alınan ödeme, alındığı günün döviz kuru üzerinden üye işyerlerinin hesaplarına geçmektedir.

Wirecard Güncel Komisyon Ücretleri

Yapacağınız tüm peşin işlemlerde işlem başına vergiler dahil ödenecek komisyon %2,39 ‘dur. Wirecard yıllık servis bedeli, kurulum bedeli, işlem başına ücret ya da chargeback masraf bedeli almamaktadır.

 

Iyzico

 

Iyzico ve e-ticaret işletmeleri için Sanal POS, Korumalı Havale ve EFT, pazar yeri ödeme çözümleri gibi hizmetler sunan aracı ödeme işletmesidir. Aynı zamanda yine bir aracı sanal POS ödeme aracı firması olan PayU ile yaptıkları ortaklık ile her geçen gün büyümektedir. IyziCo genel anlamda üyelik ve kayıt ücretinin olmaması ile dikkat çekmektedir. Iyzico müşterileri ödemelerini haftalık olarak Çarşamba günü gerçekleştirmektedir. Bonus, World, Maximum, Cardfinans, Paraf, Axess, Advantage kredi kart taksiti vardır. Taksitli yapılan işlemlerinde müşterilerine ödemelerini parça parça değil, ödeme alındığı tutar olarak ödeme alınan haftanın takip edilen Çarşamba günü yapar.

Iyzico Güncel Komisyon Ücretleri

Kurumsal satıcılar için gerçekleşen başarılı işlem başına %2,79’dan başlayan komisyon oranları ve 0,25 TL işlem ücretiyle uygulanmaktadır. Iyzico’da herhangi bir başlangıç ücreti ödemesi bulunmamaktadır.


PayNet

 

PayNet kolay ve güvenli online tahsilat çözümleri sunan B2B çalışmaları olan bir finansal teknoloji şirkettir. Tüm banka ve kredi kartları ile uyumlu olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Diğer firmaların yan sıra PayNet müşterileri seçtikleri pakete göre üyelik ücreti vermek durumundadır. PayNet ödemeleri e-ticaret işletmesi üye işyerlerine haftalık olarak yapar. Taksitli ödemelerini toplam miktardan alınan hizmet bedeli çıkarıldıktan sonra yapmaktadır.

PayNet Güncel Komisyon Bedeli

PayNet seçilen pakete göre belli bir giriş ücreti talep etmektedir.


PayTR

 

PayTR; e-ticaret siteleri, mobil uygulamalar ve iş modeli B2B ödeme tahsilatı olan firmaları Sanal POS, Linkle Ödeme, Pazaryeri, Kart Saklama, Mobil POS, Tekrarlayan Ödeme (Abonelik Modeli) ve Havale/EFT gibi her türlü ödeme hizmetlerini sunmaktadır. PayTR diğer çoğu aracı firmalar gibi herhangi bir üyelik ücreti almaz. Ön plana çıktığı ve e-ticaret işletmeleri tarafından cazip hale getiren en önemli noktası ise gizli ücretlerinin bulunmamasıdır.  Tüm bankalar ile uyumludur.

PayTR Güncel Komisyon Ücreti

Komisyon oranları e-ticaret işletmelerinin ürün stok, iş hacmi ve aylık cirosuna göre belirlenir.

Başarılı işlemlerin ödemesi ertesi iş günü mesai saatleri içerisinde hesabınıza aktarılır. PayTR’ da Resmi tatiller (dini ve resmi bayramlar) ve hafta sonlarında ödeme yapılmamaktadır. Ödemeler resmi tatilin bitiminden sonraki ilk iş gününde hesabınıza aktarılır.
 

iPara

 

iPara e-ticaret işletmelerinde online ödeme çözümlemeleri sunan bir aracı ödeme firmasıdır. Yurtdışı işlemlerinin ödeme vadesi 21 iş günüdür. Üye işyerleri için komisyon oranları yapılan ön başvurudan yapılır ve müşteri hizmetleri ile yapılacak görüşme sonrasında e posta aracılığı ile teklif olarak alır. İşletmeler açısından en avantajlı hizmeti ise yıllık sanal POS hizmet bedeli alınmamasıdır.

iPara Güncel Komisyon Bedeli

iPara üzerinden yapılan yurtdışı işlemlerinin tamamında uygulanacak tek çekim komisyon oranı %2,99'dur. 

 

Bizler Saruhan Web Ajans olarak e-ticaret sitesi kurulumunda sizin için en doğru ödeme sistemini yine sizinle birlikte değerlendirerek karar veriyor ve uygulamasını yapıyoruz. İşletmenizin ticari varlığını dijital dünyada en iyi şekilde temsil edecek tasarımlar ve müşterilerinizle aranızda güven temelli bağlar kurabileceğiniz ödeme sistemleri hakkında daha detaylı bilgi için iletişim bilgilerimizdne bizlere ulaşabilirsiniz.

 

Eklenme Tarihi : 20.10.2020

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 8
8 Evet / 0 Hayır

4200 Kez Görüntülendi