Metaverse E-ticaret Ekosistemini Nasıl Değiştirecek?

Metaverse E-ticaret Ekosistemini Nasıl Değiştirecek?

Metaverse Teknolojisi Sonrası E-ticarette Yaşanan Gelişmeler 

Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik (VR) ve NFT tabanlı sanat eserlerine kadar pek çok dinamiğin içerisinde yer aldığı Metaverse, heyecan verici yenilikler ile her gün karşımızı çıkmaya devam ediyor. Bitcoin ve Etherium gibi kripto paralarla ilk adımları atılan ve geleceğin dijital yaşamı olarak nitelenen Metaverse evreni, bugün pek çok sektörün algoritmasını değiştirmeye devam ediyor. Gün geçtikçe yaşanan gelişmeler ışığında e-ticaretten finansa, sanattan oyuna, gayrimenkulden moda sektörüne kadar birçok alan bu yeni evren içerisinde yeniden şekilleniyor. Bu yazımızda Metaverse evreninin e-ticaret ekosistemini nasıl değiştireceğine yönelik öngörülerimizi ve bu değişim sürecinde pastadan büyük pay alma potansiyeline sahip sektörlerden örnekleri sizlerle paylaşıyor olacağız. Gelin hep birlikte bu sanal evreni keşfetmeye devam edelim...



E-ticaret Sektörü Metaverse Rüzgarı Sonrasında Nasıl Şekillenecek?

Satın alınmak istenen ürünlerin saniyeler içerisinde deneyimlenebilmesine olanak sunan artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi teknolojiler, Metaverse alanında beklenen yeniliklerin yalnızca ilk adımlarıydı. Büyük bir ivme kazanarak farklı alanlarda da dinamikleri değiştirmeye devam eden Metaverse, teknoloji devlerinin bu alandaki yatırımlarını artırmasıyla birlikte çoğu markanın da bakış açısını değiştirdi. Şu an tam anlamıyla altyapısı hazır olmasa da gelecek yıllarda hayatımızda büyük oranda yer alması öngörülen Metaverse, markaların dijital stratejilerini de değiştirmesine neden oldu. Hala gelişmekte olan Metaverse alanındaki sanal teknolojilere bağlı olarak, 2026 yılına kadar global ölçekte artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) endüstrisinin yıllık büyüme oranının %54’e ulaşması bekleniyor. Bu sektörün pazar hacminin ise 372 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. 



Global şirketler başta olmak üzere markalar bu yeni sanal evrende mağaza açmaya ve yatırımlarını artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik alanlarına yoğunlaştırmaya çoktan başladı bile. Şirketlerin buradaki amacı, satım alım sürecindeki adımları azaltmak ve müşteri memnuniyetini artıracak farklı deneyimler sunabilmek. Turkcell, İş Bankası, Doğtaş gibi yerli markaların yanı sıra Adidas, Nike, Clinique, McDonald’s, Coca Cola gibi global şirketler de bu dünyaya adım atan markalardan yalnızca birkaçı… 

Değişimi kaçırmak istemeyen ve geleceğe yatırım yapmak isteyen şirketler dijital ortamda oluşturduğu mağazalar sayesinde müşterilerine kişiselleştirilmiş deneyimi üst düzeylerde sunmaya hazırlanıyor. Yakın gelecekte fiziki mağazalarını sanal mağazaya çeviren şirketlerin sayısı oldukça artacak. Diledikleri şekilde ürünleri inceleyebilen ve saniyeler içerisinde satın alma kararı alabilen müşterilerin ise memnuniyet oranları artarken, ziyaretlerin satışa dönüşme oranı hızlı bir ivme kazanacak. Özellikle gayrimenkul, turizm & otelcilik, moda, giyim, perakende ve dekorasyon gibi sektörler Metaverse ile yeniden yapılanacak. Gelin bu sektörleri detaylı bir şekilde inceleyelim…
 



Metaverse Teknolojisi Hangi Sektörlerde Fark Yaratacak?

Metaverse sonrasında artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileri moda ve güzellik gibi sektörlerin yanı sıra, özellikle satın alım süreçlerinin uzun ve zahmetli olduğu; gayrimenkul, dekorasyon ve mobilya gibi alanlarda büyük kolaylık sağlamayı hedefliyor. E-ticaretin hakim olduğu bu sektörlerin sanal teknolojiler sonrasında yeniden yapılanması bekleniyor. 

Gayrimenkul Sektöründe Metaverse Dönemi

Özellikle sanal arsaların alım satımının hız kazanmasının ardından gayrimenkul sektöründe büyük bir değişim yaşanması bekleniyor. Sanal arsaların nasıl bir değer yaratacağı ve getireceği kazançlar gibi konular henüz netlik kazanmasa da bu trendin önümüzdeki süreçte de hızlanarak artması öngörülüyor. Şu anda yaklaşık olarak 900 farklı platformda yer alan sanal arsa alım ve satımları konusunda uzmanlar dolandırıcılara karşı dikkatli olunması gerektiğinin de altını çiziyor. Peki metaverse alanında yaşanan gelişmeler sonrasında bizleri neler bekliyor?



Gayrimenkul sektöründe yaşanacak gelişmeler sonucunda, Metaverse teknolojisi sayesinde alım satımı yapılmak istenen gayrimenkuller 3 boyutlu olarak incelenebilecek.  Emlak alım satım ve kiralama işlerinde müşteriler; yapıları 360° görüntüleyerek, evin odalarından görünen manzaraya kadar tüm detayları inceleyebilecekler. Bu sayede kişiler pratik bir şekilde sanal ev turu yapabilecek, kullanmak istedikleri mobilyaları nasıl konumlandırabileceklerine dahi karar verebilecekler. Konforlu ve pratik bir yöntem sunacak sanal ev turları özellikle uzak mesafelerde yer alan gayrimenkul ziyaretlerindeki engelleri kaldıracak. Zamandan tasarruf edilerek, istenilen anda portföyde yer alan tüm yapılar en ince detayları ile incelenebilecek. İstatistiklere göre, 2022 ve 2023 yıllarında sanal gayrimenkul satışlarının 10 milyon civarında olması bekleniyor. 

Mobilya Sektöründe Metaverse Dönemi

Dekorasyonun en önemli parçalarını oluşturan mobilyaların alım süreçlerinde müşterilerin karar verme süreçlerinin yanı sıra alınan ürünlerin teslimi ve kurulumu birçok aşamada problem yaratabiliyor. Metaverse alanındaki gelişmeler ile birlikte ise özellikle ürünlerin deneyimlenmesi konusunda geçtiğimiz günlerde birçok farklı örnek ile karşılaştık. Öne çıkan markalardan biri başarılı e-ticaret mağazasıyla IKEA olmuştu. AR (Artırılmış Gerçeklik) odaklı yerleşim ile IKEA, satın alınmak istenilen ürünlerin evinizde nasıl konumlanacağını 3 boyutlu olarak inceleyebilmenize olanak sağladı. IKEA örneği ve AR (Artırılmış Gerçeklik) teknolojisi hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz blog yazımızı inceleyebilirsiniz.



Bu gelişmelerin ardından Doğtaş Mobilya şirketi de mobilya sektöründe bir ilke imza atarak Metaverse mağazası açacaklarını duyurdu. Odak noktasına yenilikçi teknolojileri alan Doğtaş'ın Genel Müdür Yardımcısı Erim Tamer; “Doğtaş’ın Metaverse mağazası için geri sayımdayız. Arsamızı aldık, mağazamızı kurduk, ürünlerimizi yerleştirme aşamasındayız.” şeklinde konuştu. Türk mobilya sektörü için bir ilk olduğunun altını çizerek mobilya ve aksesuarlarını Metaverse evreninde tüketicisiyle buluşturacaklarından bahsetti.  

Moda Sektöründe Metaverse Dönemi

Moda ve giyim sektöründe de sanal teknolojilere geçişlerin hızlanmasıyla birçok firma Metaverse alanında yaptığı yenilikleri duyurmaya başladı. Markaların genel hedef noktası sanal mağazalar açarak kişilere hem sanal hem de fiziksel ürün satışı gerçekleştirebilmek. Artırılmış gerçeklik teknolojileri sayesinde kullanıcılar, satın alınmak istenen ürünleri sanal ortamda deneyimleyebilecekler. Hatta oluşturulan sanal mankenler üzerinde kendi vücut yapılarını oluşturarak sanal ortamda almak istedikleri kıyafetleri bu sanal mankenler üzerinde deneyimleyebilecekler. Bu gibi sanal çözümler ile yanlış beden seçimi, renklerin istenildiği gibi olmaması gibi iade oranlarını artıran faktörler de ortadan kalkacak. 



Her açıdan kişiselleştirilmiş deneyim sunan ve kişilere zaman kazandıran sanal teknolojiler sayesinde satın alım süreçleri de hız kazanacak. Kurulacak bu yeni sanal dünya müşteriler, internette gezer gibi sanal mağazalarda gezebilecek. Bu sayede geleneksel yapılar ile sanal yapılar da buluşmuş olacak. Sanal evrende satın alınan ürünlerin fiziki mağazalardan müşterilere ulaştırılması sağlanacak. Böylelikle e-ticaret alanında çoklu kanallar genişleyecek ve müşterilere sunulan fırsatlar çoğalacak. Sanal deneme çözümleri sayesinde e-ticaretin tüm aşamalarında müşterilere daha fazla özgürlük alanı tanımlanmış olacak. 

Adidas, Zara ve H&M gibi markaların başarılı metaverse girişimleri geçtiğimiz günlerde oldukça ilgi görmüştü. CEEK City isimli sanal bir mağaza oluşturan H&M kullanıcıların tıpkı gerçek dünyadaki gibi bu sanal mağazada gezebilecekleri ve satın aldıkları ürünleri sanal ortamda kullanabilecekleri haberini vermişti. Hatta bu giysilerin daha sonra çeşitli kripto paralar aracılığıyla firmaların fiziksel mağazalarından da sipariş etme imkanı sunulacağını açıklamıştı. 



Metaverse alanında öne çıkan markalardan bir diğeri de Nike oldu. Sanal ayakkabı ve kıyafet satışı için video oyun platformu Roblox ile anlaşma sağladı. Nikeland’i hayata geçiren marka, sanal ürün alımı için kullanıcıların puan toplamasını sağlayan bir sistem geliştirdi. Aynı zamanda kullanıcıların oyun oynamasına da imkan veren bu platform, daha çok küçük yaş grubuna yönelik görünse de Nike bu sayede gerçek ve sanal dünya arasında bir köprü oluşturdu. Nikeland’de çeşitli oyunlar oynamak, kendi mini oyunlarını yaratmak veya avatarları Nike ürünleri ile donatabilmek mümkün. Bu dijital deneyim alanı ile birlikte kullanıcılar markaya ait ürünleri karakterlere giydirebilecek ve son çıkan ürünleri inceleme fırsatı yakalayacak. 

Daha çok fazla örneğini sayabileceğimiz Metaverse alanındaki gelişmelerden sonra; turizm & otelcilikten organizasyona, dekorasyondan sağlığa kadar birçok sektörün dinamiği değişecek gibi görünüyor. NFT konser biletlerinden sanal gerçeklik gözlükleriyle gezilebilen otel odalarına kadar daha birçok yenilik yakın gelecekte bizleri bekliyor. Sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde terapi ve meditasyon alanlarında farklı denemelerin yapılacağı, ev dekorasyonunda duvar renklerine artırılmış gerçeklik sayesinde hızlıca karar verebileceğimiz ve şirketlerin reklamlarının sanal ilan panolarında sergilendiği günler çok uzakta görünmüyor. Son olarak sizlerle 11.2 milyon dolar yatırım alan Meditasyon uygulaması Tripp’ten bahsedeceğiz.



Meditasyon için sanal ve artırılmış gerçekliği bir arada kullanan Tripp, meditasyon deneyimlerinin daha fazla kişiselleştirilmesi ve bireylerin diğer insanlarla tanışmasını hedefliyor. Bireylerin etkileşime girebildiği bir oyun ile Metaverse evrenine girmeyi hedefleyen şirket, bu şekilde dijital bir meditasyon deneyimi sunmayı planlıyor. Tripp'in kurucusu ve CEO'su Nanea Reeves yaptığı açıklamada, Eden'ı satın alarak bilinçli bir metaverse inşa etmeye, dijital gerçekliklerde dönüştürücü deneyimler için güvenli bir alan oluşturmaya ve aynı zamanda yaratıcıları misyonlarına katılmaya teşvik etmeye bir adım daha yaklaştıkların belirtti.

Sanal gerçeklik teknolojileri odaklı uygulamalar, yakın gelecekte daha birçok farklı dünyanın kapılarını açacak gibi görünüyor. Her ne kadar bu teknolojilerin altyapıları tam anlamıyla hazır olmasa da sürekli olarak gelişim halinde olan Metaverse evreninin domino etkisi yaratacağını söyleyebiliriz. Sanal teknolojilerin adım adım tamamlanacak dijital gelişmelerin ışığında yalnızca potansiyel uygulamalarla sınırlı kalmayarak çok daha fazla gelişeceği öngörülüyor. Yeni teknolojiler sayesinde alışkanlıklarımızın ve yaşam tarzımızın ne gibi değişikliklere uğrayacağını, bu teknolojilerin hayatımızı kolaylaştırırken getirilerinin neler olacağını hep birlikte göreceğiz. Yakın geleceğin odağı karma gerçeklik alanındaki gelişmeler ve dijital dünyadaki yeniliklerden haberdar olmak için takipte kalmayı unutmayın…

songul@saruhanweb.com Eklenme Tarihi : 07.06.2022

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 0
0 Evet / 0 Hayır

1589 Kez Görüntülendi