Instagram'da Doğru Hashtag Kullanımı Nasıl Olmalı?

Instagram'da Doğru Hashtag Kullanımı Nasıl Olmalı?

Instagram, kişilerin ve kurumların en etkili sosyal iletişim araçları listesinde ilk üçte yer alan bir sosyal medya uygulamasıdır. Bu mecrada kendinizi, ürün veya hizmetinizi, kurumunuzu, işinizi anlatacak bir profil oluşturarak başladığınız yolculukta sadece tanıdığınız kişilere ulaşabileceğiniz gibi binlerce hatta milyonlarca kullanıcıya ulaşıp onlara hitap edebilmeniz de mümkün.

Son yılarda artan sosyal medya kullanım oranları hayatımıza birçok yenilik getirdi. Önceleri post yani gönderi paylaşımları ile sınırlı olan kullanımlarımıza hikaye paylaşımları, reelslar da eklenince Instagram sürekli içerik üretilen ve gündemi çok hızlı değişen bir mecraya dönüştü. Bu sosyal ortamda öne çıkmak, binlerce paylaşım arasında görünür olabilmek ise oldukça özen gerektiren ve belli çalışmalarla olabilecek bir durum haline geldi.

(Öncelikle şunu belirtelim, bu içerikte kullanacağımız hashtag / etiket /tag / konu başlığı şeklinde gördüğünüz her kullanım aslında aynı anlama geliyor.)

En eski kullanımı forum sitelerine dayanan ardından Twitter’a taşınan hashtag yani konu etiketi kullanımı Instagram’da varlığınızı ortaya koyabilmenin altın kurallarından biri. Hashtag kullanarak Bir gönderi ile bir anda binlerce kullanıcıya ulaşabiliyor, hatta bu kullanıcıların da sizinle aynı ilgi alanına sahip olduklarını garanti altına alabiliyorsunuz. Yani her sosyal medyacının en önem verdiği şey olan organik takipçiye sahip olabiliyorsunuz.

Hashtaglerden biraz daha detaylı bahsetmek gerekirse; belli başlı kelimelerin altında gruplandırılmış konu başlıkları anlamına gelmektedir. Yani bir örnekle anlatmak gerekirse;

Arama sayfasına gelip #gözlük yazdınız. Bu durumda size en popüler olan aramadan en az kullanılana kadar sıralı olacak şekilde alakalı tüm etiketler sıralanacaktır.  Bunlar gözlük konusunda arama yapılan popüler konuların da bir sıralamasıdır.

Diyelim ki siz de gözlük satışı yapan bir firmasınız ve şuanda yeni oluşturduğunuz sayfaya etkileşim ve takipçi kazandırmak istiyorsunuz. Bu durumda herkesin ilk aklına gelen etiket kullanımı olmaktadır. Ancak etiket kullanımı öyle yabana atılacak ya da hafife alınca bir konu değildir.  Hashtag kullanımında dikkatli davranmak ve planlı, stratejik bir şekilde ilerlemek sizi hedefinize ulaştıracaktır.

Şimdi birlikte hashtag kullanımı için bir yol haritası çizelim

 

Instagram'da Hashtag Seçimi Nasıl Olmalıdır?

 

Hangi Ülkedeki Kullanıcılara Hitap Ediyorsanız O Dilde Etiketler Kullanın

 

Öncelikle Instagram hashtag kullanımında en çok göz ardı edilen kuralı belirtmek isteriz. Bu da etiket seçiminde yapılan dil hatasıdır. Yani siz bir Türk markasıysanız ve Türk kullanıcıları hedefliyorsanız veya bir Türk olarak ürettiğiniz içeriklerle yerli kullanıcıları hedef alıyorsanız mutlaka etiketleriniz de Türkçe olmalıdır. Paylaşımlarınızın altına çok popüler olduğu için eklediğiniz İngilizce veya farklı dillerden etiketler sizin için organik bir etkileşim veya takipçi kaynağı olmaktan uzaktadır.

 

Çok Fazla Paylaşım Olan Hashtagleri Kullanmayın

 

Hashtag kullanımında en sık görülen ikinci büyük hata ise milyonlarca, yüzbinlerce gönderi paylaşılan hashtagler seçerek tüm kullanım hakkımızı bu en popüler etiketlerden yana kullanmaktır. İlk duyduğunuzda mantık olarak aklınıza yatmayabilir. Sonuçta bir konu başlığında en çok içerik olan etiketi kullanmak sizi de o binlerce kişinin arasına alıyor sanabilirsiniz. Ancak gerçek şu ki aslında yaptığınız tek şey kendinizi, işinizi veya işletmenizi o binlerce gönderi içinde kaybetmektir.

Hashtag aramaları yaptığınızda her hashtag için kaç gönderi olduğu altında belirtilir. Bu belirtilen rakamlar ne kadar fazlaysa orada görünme ya da bulunma oranınız o kadar düşecektir. Eğer zaten milyonlarca takipçisi olan bir hesap değilseniz bu etiketleri kullanarak ilerleme bekleyemezsiniz. Üstelik bu tarz yüz binlerce paylaşım olan etiketleri sürekli kullanmayı alışkanlık edindiyseniz algoritma zamanla tüm görsel ve içerikleri aşağılara çekecek ve gerçek etkileşim oranların da hızla düşecektir.

 

 

30 Hakkınız Var Diye 30 Tane Hashtag Kullanmayın

 

Hashtag kullanımı hakkında kesinliği ispatlanmamış ancak algoritma değerlendirmecileri tarafından belirtilen bir diğer durum ise bir gönderi altında en çok kaç tane hashtag kullanılacağıdır. Normalde Instagram bizlere 30 adet etiket kullanabilme hakkı tanıyor. Biz de genellikle bu otuzun tamamını kullanarak içeriklerimizin, görsellerimizin altına ekliyoruz. Ancak aslında bu yaptığımız yanlış bir seçim. Etiket kullanımında önerilen minimum 5 maksimum olarak da 9 tane kullanılmasının yeterli olacağıdır. 30 hashtagin tamamını kullanma, Instagram algoritmasının sizi spam algılamasına hatta bazı noktalarda engellemesine bile sebep olabilmektedir.

 

Sürekli Aynı Hashtagleri Kullanmayın
 

Yapmamamız gereken bir diğer şey ise sürekli olarak aynı hashtagleri aynı sıra ile kullanmak! Sosyal medya hesaplarını yönetirken maalesef birçoğumuz hesabı ilk açarken ya da o konuda ilk paylaşımı yaparken bir hasthag araştırması yapıyor, ardından her aynı tür paylaşımda bu etiketleri kullanıyoruz.  Ancak algoritma bize bunun büyük bir hata olduğunu söylüyor. Sebebi ise şöyle; son yıllarda Instagram’da popüler olma isteğiyle binlerce kişi kendisine kısa yollar aramaya başladı. Tabi durum böyleyken bu hızlı yükselme arzusu da bazı kişilerce bir işe dönüştürüldü. Nasıl mı? Takipçi satın alma, satma, bot hesaplarla yorum ve beğeni satın alma, paylaşım yapma işleri başladı. Bu bot hesaplar da çalışma mantığı olarak sürekli aynı etiketleri kullanan aynı şekilde paylaşım yapan hesaplardan oluşuyor. Sizin de aynı davranışı sergilediğinizi düşünürsek bu durumda Instagram da haklı olarak aslında gerçek olan hesabınızı da bot olarak algılıyor ve çeşitli engellemeler koyabiliyor.

 

Görselinizde Anlatılanlar ile Kullandığınız Hashtag Birbiriyle Alakalı Olsun

 

Hashtagli paylaşımlarda görselin etiket ile uyumlu olması da çok önemli. Unutmayalım Instagram algoritması hashtag kullanarak yapılan paylaşımları görseller birlikte ele alarak bir konu başlığına ekliyor. Bu durumda tabi ki görsel de konu ile alakasında değerlendiriliyor. Yani siz #gözlükmodelleri hashtagini kullanarak paylaştığınız görselde inşaat malzemeleri kullandıysanız bu durumda bu değerlendirmede önerilen görseller arasında çıkma ihtimaliniz olmayacaktır.

 

Şuana kadar hep hashtag kullanımında yapılan hatalardan bahsettik peki doğrusu nasıl olmalı?

 

Öncelikle paylaşımlarınızdan önce mutlaka profesyonel şekilde bir hashtag araştırması yapmanız gerekiyor. Bu incelemede sizin alanınızda ilerlemiş, çok takipçili hesapları inceleyebilir, onların etiket kullanımlarını not alabilirsin. Ayrıca seni kapsadığını düşündüğün hashtagleri takibe almak da sana buradaki paylaşımları izleyebilme, nelerin ilgi çektiğini görebilme olanağı vereceği için ihmal edilmemelidir.

Unutmayın ki hashtaglerden profilinizi bulan kullanıcılar burada gezerken de ilk gördüğü post ya da hikayedeki içerikle ve kaliteyle uyuşan, profesyonel, ilgi ekici şeyler görmek isteyecektir. Bu sebeple sadece hashtag kullanımını ön planda tutmadan hesabınızı düzenlemek, bionuza açıklamalar eklemek, tüm paylaşımlarınızda dikkat çekici içerikler ve görseller kullanmaya özen göstermek hesabınızı rakipleriniz arasında öne çıkarmanızda destekleyiciniz olacaktır.

gulizar@saruhanweb.com Eklenme Tarihi : 03.05.2021

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 8
8 Evet / 0 Hayır

8934 Kez Görüntülendi