Korona Virüs E- Ticarette Patlamaya Sebep Oldu!

Korona Virüs E- Ticarette  Patlamaya Sebep Oldu!

Ülkemizin ve dünyanın son günlerdeki tek gündemi Koronavirüs salgını! Çin’in Wuhan kentinde başlayarak hızlı bir şekilde dünyanın her yerine yayılan bu virüse karşı her ülke kendi imkanlarıyla büyük bir mücadele veriyor. Dünyanın savaştığı bu salgından korunmak için ise bizlerin yapabileceği tek şey kişisel hijyenimize önem gösterip evlerimizde kalmak.

Salgın döneminde değişen dünya düzeni alışveriş ritüellerinin de değişmesine sebep oldu. Kendi sağlıkları, ailelerinin sağlığı için evde kalmak isteyen insanlar zorunlu olmadıkça evden çıkmayı tercih etmemeye başladılar. Bu durumda marketten giyime tüm alışverişlerde hızlı bir şekilde online ortama taşındı. Sebzeyi meyveyi raflardan değil, marketlerin web sitelerinden seçmeye, kıyafetlerinizi kabinlerde denemeden internetten sipariş vermeye başladık.

Alışveriş alışkanlıklarındaki değişimlerden de çıkarabileceğimiz gibi salgın döneminde E-Ticarette büyük bir patlama yaşandı. Gencinden yaşlısına herkes web üzerinden işlem yapmaya yöneldi. Salgınla birlikte başlayan sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı ilk haftada alınan verilere göre ise E-Ticaret’te bu patlama döneminde kazananlar da oldu kaybedenler de…

Öncelikle salgın döneminde E-Ticaretin kazananlarından bahsedelim;

Kimilerinin en büyük hobisi kimilerine ise saatler, günler süren zorlu bir sınav gibi gelen Puzzle tamı tamına % 1438’lik bir artışla salgın döneminde en çok talep gören ürün oldu. Zamanını TV karşısında geçirmek yerine hobisiyle ilgilenip kafasını dağıtmak isteyenlerin tercihi olan yapbozlar nerdeyse her eve girmiş gibi görünüyor J

İkinci sırada % 891’lik artışla oyuncu koltuğu var. Gece gündür bilgisayar oyunu oynamak isteyip okuldan, işten fırsat bulamayanlar salgın dönemini fırsata çevirip rahat koltuklarında saatler süren oyunun keyfine daldılar.

Salgın döneminde kuaförlerin, güzellik salonlarının kapanması, özellikle kadınları kişisel bakımlarını evde kendilerinin gerçekleştirmesine yönlendirdi. Hal böyle olunca da bu dönemde en çok satın alınanlardan biri de % 876’lık artışla ağda oldu.

%627’lik artışla sıradaki ürün kutu oyunları! Kalabalık ailelere eğlenceli saatler geçirebilecek iyi bir aktivite olan kutu oyunları eve kapanınca sevilenlerden oldu.

Kazanlar listesini takip eden %564 ile spor eşofman altı, % 560 ile tıraş makinesi, %554 ile pilates malzemeleri, %551 ile oyuncu dizüstü bilgisayarı, %511 ile saç boyası, %484 ile dambıl, %457 ile roman, %447 ile mikser, %403 ile sweatsihrt, % 376 ile tablet, %373 ile spor tişört, % 370 dizüstü bilgisayardan anlaşıldığı üzere insanların evde kaliteli zaman geçirip bunu da rahat bir şekilde yapmak istediklerini anlayabiliriz.

İhtiyaçlar listesinden hiç düşmeyen hazır giyim ürünleri ise salgın döneminde de yerini korudu ancak tercih edilen kategoriler arasında farklılıklar ortaya çıktı. Bu kategoriler arasında en büyük artış %273’lük artışla pijama takımının oldu.  Evde rahatlığın yanında şıklığına da özen gösteren hanımlar ve beyler satın aldıkları pijama takımlarıyla bu kategoriyi üst sıralara taşıdılar.

Pijama takımını % 265 ile terlik takip ederken ardından %144 le gelen eşofman takımları % 138 ile gecelik, % 136 ile sutyen, %131 ile polo yaka tshirt, % 123 ile atlet,  %121 ile şort bermuda, % 120 ile tayt ve %86 ile gelen tişörtten çıkarabileceğimiz ortak nokta ise evde kalanların rahatlarına bir hayli düşkün oldukları oldu. J

Evet, E-Ticarette bir patlama yaşandı ama bu durumda hep kazananlardan bahsetmek haksızlık olur. Bu dönemde değişen şartlar yüzünden maalesef kaybedenler de oldu. Bunlar;

Kaybedenler listesinin en başında % 92’lük düşüşle şemsiye var. Malum şartlardan dolayı insanlar dışarı çıkamayınca şemsiye olan ihtiyaçları da bir anda azalmış hatta bir süreliğine bitmiş oldu.

Şemsiyeyi takip eden ürünler ise bir hayli manidar.  Kapanan düğün salonlar sebebiyle ertelenen düğünler bu organizasyonlara katılacakların ihtiyaçlarını da ortadan kaldırmış oldu. %75’lik bir düşüş ile abiye elbiseler ve %70 ile gelinlikler salgın döneminin kaybedenler listesinde yerlerini aldılar.

Bu ürünleri %49 ile seyahat çantası, %48 ile valiz, %28 ile takım elbise, % 19 ile güneş gözlüğü, % 15 ile ayakkabı, %9 ile mont ve % 4 ile de etek takip ediyor.

Korona virüs ile dünyanın çalkalandığı bu dönemde E-Ticarette kazanalar ve kaybedenleri özetleyecek olursak evde kullanılacak her şeyin yükselişte, dışarıya uygun ürünlerin ise düşüşte olduğunu söylemek mümkün.  Genel bir çıkarım yapacak olursak da ticari faaliyet gösteren tüm firmalar artık internet üzerinden satışı işin bir parçası haline dönüştürmenin zorunluluğunu kavradı. Marketten giyime, aksesuardan ev eşyalarına, mahalle balıkçılarına kadar her sektörden onlarca firma artık satışlarını hem yüz yüze hem de internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından da gerçekleştirmeye başladı.  Siz de işinizi dijital ortama taşımak istiyorsanız ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.

 

gulizar@saruhanweb.com Eklenme Tarihi : 11.06.2020

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 1
1 Evet / 0 Hayır

1215 Kez Görüntülendi