Telefonunuza Gelen Ticari İletiler Nasıl Engellenir?

Telefonunuza Gelen Ticari İletiler Nasıl Engellenir?

İletişim aracı olarak kullandığımız telefon numaralarımızı son on yılda çeşitli işlerimiz hakkında bildirimler, geri dönüşler almak için de kullandığımız bir araç haline dönüştü. Ailemiz, sevdiklerimiz dışında bir banka ya da mağaza da bize bu numaralardan arayarak bazen kampanyalarını bildirmek, bazense işlemlerimiz hakkında bilgi vermek için ulaşır oldu.

Kurumlar tarafından gelen bu bildirimler çoğu zaman kullanıcı için fayda sağlayacak niteliklerde olan bildirimlerdir. Bir örnekle açıklamak gerekirse; çalıştığınız banka hesabınızda muvazaalı olduğunu düşündüğü bir işlem görmüşse anında size ait telefon numarasından arayarak bunu sizin yapıp yapmadığınızı kontrol edebilir. Bunlar tamamen kullanıcıyı ya da müşteriyi koruyacak önlemlerdir.

Bunun dışında bir de bilmeden onayladığınız ya da benzeri sebeplerle size mesaj veya arama yapan numaralar olabilir. Bu numaraları kontrol edebilmek, arama yapmalarının önüne geçebilmek ise pek mümkün değildi. Ta ki İYS denilen ileti yönetim sistemi hayatımıza girene kadar.

 

İleti Yönetim Sistemi Ne Demek?

 

Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan İleti Yönetim Sistemi platformu,  bugüne kadar bilerek ya da bilmeyerek ticari ileti almaya onay verdiğiniz kurumları görebilmenizi sağlamaktadır.  Ulusal bir veri tabanı olan bu sistem, tüm hizmet sağlayıcılar ticari elektronik ileti onaylarını girmeleri gereken bir sistemdir.

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un Ticari İletişim ve Tüm Elektronik  İletiler Hakkında Yönetmelik kapsamıyla yasalar bize bu sistemin sinyallerini vermişti. Sinyal ise şöyleydi; belirlenen istisnalar dışında alıcının onayı olmadan mesaj gönderemezsiniz ve onayla gönderdiğiniz mesajlara da alıcıya ret seçeneği sunmak zorundasınız.

Pazarlama, reklam, kampanya, gibi mesajlara onay verdikten bu kararınızdan vazgeçtiğinizi varsayalım. O zaman İYS üzerinden izlemeniz gereken birkaç adımla bu durumu kolayca ortadan kaldırabileceksiniz.

 

İleti Yönetim Sistemi Vatandaş Girişi

 

Öncelikle sisteme giriş yapabilmek için kullandığınız arama motoruna girip iys veya ileti yönetim sistemi yazmalısınız

Burada karşınıza çıkan seçenekler arasından iys.org.tr olan alan adı bizi doğruca veri tabanına götürecek olandır.

Bu linke tıkladıktan sonra karşınıza web sitesinin amacı ve neler yapabileceğinize dair bilgilendirmeler ve giriş butonlarının olduğu bir sayfa açılacaktır.

Burada sağ üst köşede yer alan Kurumsal Giriş seçeneği, kurumların onaylarını bildirmek için kullanacakları giriştir.

Kurumsal Giriş ’in yanında yer alan Vatandaş Girişi butonu ise bizlerin kullanacağı bölüme giriş yapmamızı sağlayacak giriştir.

Buraya tıkladığınızda açılan sayfada sisteme giriş yapabilmek için iki seçenek sunulmaktadır. Bunlardan biri E-Devlet hesabınızla giriş yapmak diğeri ise telefon numaranızı sisteme girerek cebinize gelen onay kodu ile sisteme girmektir.

Bu yöntemlerden birini seçerek sisteme giriş yapabilirsiniz. Bu aşamadan sonra mesaj ve aramalarına onay verdiğiniz kurumların listesini görebilir, buradan istemediklerinizi kaldırabilirsiniz.

Unutmamanız gereken birkaç şeyden bahsetmek gerekirse;

150.000’den daha az iletişim adresine ileti yollayan kurumların mesaj ve arama onaylarını bildirmek için 31 Mayıs 2021’e kadar süreleri vardır. Bu süre henüz daha bitmediği için size mesaj gönderen ancak listede görünmeyen kurumlar olabilir. 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren bu kurumların da güncel listesine ulaşabilirsiniz.

 

gulizar@saruhanweb.com Eklenme Tarihi : 21.01.2021

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 3
3 Evet / 0 Hayır

1622 Kez Görüntülendi