Yeni Bir Dünya: Metaverse ve iNFT Nedir?

Yeni Bir Dünya: Metaverse ve iNFT Nedir?

Dünya hızla değişirken, günümüzde insanlar internette çok daha fazla zaman geçirmeye başladı. Her yeni güne bambaşka bir gelişme ile uyanırken, dijital alışkanlıklarımız hayatımız ile bütünleşti. Akıllı telefonlarımız bile bir cihaz olmaktan çıkarak artık hayatımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz bir alan haline geldi. Alışkanlıklarımız ve dijital dünya geliştikçe, internet ilk oluştuğu halinin sınırlarını aşarak yeni bir dijital platforma dönüşüyor. Bu durum da yeni sanal yaşam ekosistemlerinin kurulmasına ve dijital varlıklara ilginin artmasına neden oluyor. Son yıllarda bitcoin ve NFT’ler ile başlayan dijital çağın yeniliklerine eklenen metaverse kelimesiyle ise yaşanan gelişmeler dijital dünya ile sınırlı kalmayarak gerçeğe dönüşüyor. Metaverse ile fiziksel hayatımızın değerlerini yansıtan yeni bir dünyanın sunulması planlanıyor. Peki, sanal bir dünya olmaktan çıkarak, günlük hayatımıza entegre olabilecek ve bireylere bambaşka bir yaşam sunacak metaverse nedir? Gelin bu bambaşka dünyanın kapılarını birlikte aralayalım. Bu konuyu ilk kez duyuyorsanız öncelikli olarak diğer blog yazımıza göz atabilirsiniz. 

Metaverse Nedir?

Metaverse kelimesi, ötesine anlamını taşıyan “meta” ve evren anlamını taşıyan “universe” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Metaverse; sanal dünyalar, artırılmış gerçeklikler ve internet ağlarının da tamamı da dahil olmak üzere tüm sanal dünyaların birleştiği ancak sanal olmaktan çıkarak fiziki hayatımızın da içinde ve var olan tüm evrenlerin ötesinde yer alacak yeni bir dünya oluşumunu tanımlıyor.

“Risk yatırımcısı Packy McCormick’in tanımına göre metaverse sayesinde; sanal bir caddede Nike mağazasından aldığınız ayakkabının fiziksel olarak yaşadığınız evrene gönderilmesini talep edebilecek, sanal bir konseri dinlerken aynı anda gerçek dünyada yürüyüş yapabilecek ve metaverse’e bağlı kalabileceksiniz. Mülk, avatar ve hatta isimlerin alınıp satılabildiği, genellikle kripto para birimi kullanılarak alışveriş yapılan sanal bir dünyada, arkadaşlarınız ile gezebilecek hatta çeşitli etkinliklere katılabileceksiniz.

İlk bakışta imkansız gibi görünen ve aklınızı karıştırabilecek metaverse’ün hayatımıza girişi aslında çok yeni değil. İlk kez 1992 yılında Neal Stephenson tarafından yazılan bilimkurgu romanı Snow Crash’te kullanılıyor. Kitabın 22. sayfasında geçen metaverse kelimesi ile, internet kavramı gelecekte 3D sanal bir evrene dönüşüyor. Metaverse isimli bu evrende, yazılımlar tarafından yönetilen avatarlar insanların sahip olduğu avatarlar ile birlikte bir hayata sahipti. Second life ve daha birçok farklı oyunda da örneğini gördüğümüz bu sanal evrenlerin günümüzde çok daha kolay ulaşılabilir olacağı öngörülüyor.

Kimilerine göre yakın gelecekte internetin yerini alacak olan metaverse, kimilerine göre daha özgür sanal bir toplumun kurulacağı bir evren; kimilerine göre sanal ve fiziksel gerçekliğin bir arada sunulacağı bir platform… Önümüzdeki günlerde metaverse ile ilgili gelişmeleri daha hızlı bir şekilde takip ederken, bir yandan da bu sanal evrene ulaşmanızı sağlayacak iNFT (Akıllı NFT) konusuna değinmek istiyorum.

iNFT (Akıllı NFT Nedir?)

Yeni gelişmeler ile hayatımıza giren sanal altyapıların çoğu; kripto para birimi ve değiştirilemez sanal varlıklar (NFT'ler) kullanan blok zinciri teknolojisi altyapısı ile desteklenmektedir. iNFT (Akıllı NFT)’nin ne olduğuna değinmeden önce, NFT (Non Fungible Token) kavramını kısaca sizlere hatırlatalım. Türkçe olarak, Değiştirilemez Token anlamına gelen NFT (Non Fungible Token) en basit anlamıyla ikame edilemeyeni, benzersiz ve tek olan dijital varlığı temsil ediyor. İçerisinde resim, ses dosyası, video veya fiziksel bir varlığın dijital karşılığını bulunduruyor. Bu sayede insanların benzersiz ve kendine özel bir dijital sanat eserine sahip olmalarına olanak tanıyor. Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz link üzerinden önceki yazımıza göz atabilirsiniz.


Gelelim iNFT (Akıllı NFT) konusuna… iNFT (Akıllı NFT)’lerin NFT’lerden farkı blokzinciri alt yapısında yapay zeka kullanılmasıdır. Bu sayede iNFT (Akıllı NFT)’ler interaktif özelliklere sahip olabilecek. iNFT (Akıllı NFT)’ler ile birlikte kişiler farklı teknolojik alt yapılara sahip evrenler ötesi alanlara gidebilecekler. Bu varlıklar yalnızca bir bilgi birikimini barındırmakla kalmayarak, aynı zamanda anlamlar üretebilen dijital varlıklar olacaklar.

iNFT (Akıllı NFT)’ler, ethereum ve token tabanlı yapısıyla aslında gelişmiş NFT olarak da tanımlanabilir. iNFT (Akıllı NFT)’ler, alt yapısında gömülü yapay zeka ile kendi kendine öğrenme yetenekleriyle donatılmıştır. Bu özellik ile uçsuz bucaksız ihtimallerin türetilmesi kolay bir hal alıyor. Hatta iNFT (Akıllı NFT)’ler  izin almaya ihtiyaç duymayan yapısı, evrensel olarak kullanılmasını sağlıyor.

Örneğin; satın aldığınız bir NFT sizinle konuşabilme kabiliyetine sahip olacak. Hatta iki NFT karakterinin birbiri ile konuşmasını veya bu karakterlerin karşılıklı şarkı söylediği canlı yayınlarnı izleyebileceksiniz. Tüm bunlar gerçekleştiği zaman toplumun teknoloji temelli bir dönüşüm geçireceği ve “Yeni Gerçekliğe” ulaşılmasına izin verecek Blockchain ekosisteminin oluşturulacağını düşünülüyor.

Sonuç olarak; NFT’lerin dönüşerek iNFT (Akıllı NFT)’ler haline geleceği, etkileşimli sanal varlıklar olarak kalmayarak önümüzdeki süreçte insan düzeyinde zekaya sahip olabileceği öne sürülüyor. The Fabricant kurucu ortağı Amber Slooten söylediği “bugün ve bu çağda dijital bir kimlik, fiziksel kimlikten çok daha önemli hale gelmiştir” lafının gelecekte hepimiz için bir gerçekliğe dönüşüp dönüşmeyeceğini önümüzdeki günlerde görmeye başlayacağız. Güncel konular hakkında bilgi sahibi olmak ve dijital konulara yabancı kalmamak için blog yazılarımızı takip etmeyi unutmayın.

songul@saruhanweb.com Eklenme Tarihi : 16.10.2021

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 1
1 Evet / 0 Hayır

1804 Kez Görüntülendi