E-ticaret Ödeme Sistemleri | Stripe, PayPal ve Apple Pay

E-ticaret Ödeme Sistemleri | Stripe, PayPal ve Apple Pay

Alışveriş yaparken sınırları ortadan kaldıran, pratik bir şekilde kullanıcılara zengin ürün çeşitliliği sunan e-ticaret, her geçen gün daha fazla kullanıcıya hitap etmeye devam ediyor. Özellikle tüketicilerin yeni alışveriş alışkanlıkları kazandıkları pandemi dönemiyle birlikte, e-ticaret daha güçlü bir konuma geldi. Daha önce fiziki satış yapan büyük küçük birçok firma, online alışverişe geçerek dijital pazara adım attı. Bu gelişmeler ile birlikte 2020 yılında %39 büyüme kaydeden e-ticaretin 2021 yılında bu seviyeyi aşacağı öngörülüyor. Dünya çapındaki araştırmalara göre de 2023 yılında perakende e-ticaret hacminin 6.5 trilyon hacme ulaşması bekleniyor.

Hızlı bir ivme ile büyümenin devam edeceği e-ticaret sektörünün en önemli parçalarından biri olan ödeme yöntemleri ise müşterilerin belirli bir markayı seçmelerinin ana nedenlerinden biri haline geldi. Farklılaşan e-ticaret trendleri kapsamında, uluslararası alanda kullanılan ödeme sistemleri sayesinde ülkeler arası online satış imkanları çeşitleniyor. Biz de bu yazımızda; ürünlerini uluslararası alanda satışa sunan, farklı ülkeler arasında kullanabileceği alternatif ödeme sistemlerine ihtiyaç duyan ve sınırlarını genişletmek isteyenler için yurtdışında kullanılan ödeme yöntemlerinden bahsetmek istiyoruz. Gelin ilk olarak en çok kullanılan ödeme yöntemlerinden biri olan Stripe ile başlayalım.

E-ticaret Ödeme Sistemleri: Stripe

Amerika kuruluşlu finansal hizmetler ve çevrimiçi ödeme sistemi olan Stripe, 2010 yılında İrlandalı girişimci kardeşler John ve Patrick Collison tarafından kurulmuştur. Pazaryeri platformları, e-ticaret siteleri ve e-ihracat işlemleri için güçlü altyapısı ile en iyi online ödeme alma platformlarından birisi olan Stripe, günümüzün en değerli özel şirketleri arasında gösterilmektedir.

44 ülkede hizmet sağlayan bu ödeme yöntemi; Visa, Master Card, American Express, Discover, JCB, Diners Club, Çin ve UnionPay dahil olmak üzere farklı ülkelerdeki müşterilerinizden ödeme almanızı sağlar. Burada belirtmemiz gereken önemli bir nokta ise, Stripe’ın Türkiye pazarında şu an için hizmet vermemesi… Fakat yine de Türkiye’den bir Stripe hesabı açmak mümkündür.

Örneğin; Türkiye’de ikametgah ettiğinizi ancak Avusturya merkezli bir işletmeniz olduğunu varsayalım. Bu sayede Stripe hesabı açarak yurtdışından ödemelerinizi alabileceksiniz. Aldığınız ödemeler için direkt olarak Türkiye’deki banka hesabınızı tanımlayamasanız da desteklenen ülkelerde bulunan bankada hesap bilgilerinizi tanımlayabilirsiniz. Avusturya banka hesabınıza aldığınız ödemeleri sonrasında Türkiye’deki banka hesabınıza aktarabilirsiniz. Güvenilir altyapıya sahip bu ödeme yönteminde, hesabınıza yapılan her ödeme için işlem bedeli üzerinden %2.9 komisyon + 0.30$ bir kesinti yapılıyor.

Ayrıca Stripe’ın faaliyet gösterdiği ülkelerden birinde kurulmuş bir şirketiniz bulunuyor ise ya da aşağıdaki detaylara sahipseniz o ülke üzerinden Stripe hesabı açabilirsiniz;

- Fiziksel adres, telefon numarası, vergi numarası, banka hesabı

E-ticaret Sitelerinde Stripe Kullanmanın Avantajları

En büyük avantajı kullanıcının ödeme yaparken başka bir siteye yönlendirilmek yerine sitenizde kalmasını sağlaması olan Stripe’ın avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Kurulum maliyeti veya aylık ücreti olmaması
  • Pratik ve hızlı entegrasyon
  • Sanal pos sunması
  • Amerika’da şirket kurma olanağı
  • E-ticaret siteleri için kurulumu kolay ücretsiz API desteği
  • Müşterilerinize indirimler ve kupon kodları sunma fırsatı
  • Sorunsuz ödeme deneyimi sayesinde dönüşümleri artırması

E-ticaret Ödeme Sistemleri: PayPal

Stripe kadar popüler olan ve oldukça geniş bir alanda kullanıma sahip olan bir diğer ödeme yöntemi ise Paypal’dır. Uluslararası alanda kullanılan en bilindik sanal ödeme yöntemlerinden biri olan PayPal, 200'den fazla ülke/bölgede hizmet vermektedir. Ücretsiz olarak hesap oluşturulabilen bu ödeme sistemi ile pratik bir şekilde komisyon olmaksızın işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi kartı kullanmadan, güvenli bir şekilde online ödeme yapmanıza olanak sağlayan PayPal sayesinde sadece bir e-posta aracılığıyla işlemlerinizi gerçekleştirebilmeniz mümkün.  Ücretsiz olarak üye olduğunuz e-posta hesabınız aynı zamanda hesap numaranızı oluşturmaktadır. Dolar, Sterlin, Yen gibi birden çok para birimini kullanarak ödeme alabilir veya yapabilirsiniz. PayPal’ın transfer başına sabit ücretleri ve ticari hesaplara göre farklı komisyon oranları bulunmaktadır.  Kişisel bilgiler ve para transferleri ile ilgili alınan kararların ardından Türkiye’deki faaliyetlerini durduran PayPal, hizmet sunduğu ülkelerde hala en çok kullanılan ödeme sistemlerinden biri olmaya devam ediyor.

E-ticaret Sitelerinde Paypal Kullanmanın Avantajları

Kurulumunun pratikliği ve uzun yıllara dayanan güvenilir altyapısı ile öne çıkan ödeme yöntemlerinden biri olan PayPal’ın avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • E-ticaret siteler için pratik kurulum avantajı,
  • Aylık ücretlendirmenin olmaması,
  • Finansal bilgilerin güvenilir koruma altında olması,
  • Kolay ve pratik kullanım
  • Alıcı koruması sayesinde siparişler ile ilgili sorunların çözülmesi

E-ticaret sitenizde kullanabileceğiniz bir diğer alternatif ödeme yöntemi ise Apple Payment. Peki Apple Payment ile size sunulan özellikler nelerdir?

E-ticaret Ödeme Sistemleri: Apple Pay

Mobil ödeme altyapılı Apple Pay, NFC tipi temassız ödeme sistemi ile onlie alışverişler için sıklıkla tercih ediliyor. Pratik ve güvenli ödeme hizmeti sunan Apple Pay, iPhone ve Apple Watch gibi cihazlarınızda yer alan NFC desteği sayesinde temassız olarak işlemlerinizi gerçekleştirmenize olanak sağlıyor. Kullanıcılar online uygulama üzerinden kredi veya banka kartı bilgilerini sisteme eklyerek işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

Türkiye'de kullanıma açık olan Apple Pay, finans politikaları nedeniyle Türkiye'deki kredi/banka kartlarını kabul etmiyor. Bu ödeme yöntemini kullanmak için Apple Pay desteği olan bir banka hesabınız ya da kredi kartınız olması yeterli... Bulunduğu konum ile mevcut ödeme sistemlerine iyi bir alternatif olabilecek Apple Pay günlük hayatı kolaylaştıran özellikleri ile kullanım alanını genişletmeye devam ediyor.
 

Saruhan Web Ajans olarak, özgün tasarım ve güçlü altyapıya sahip e-ticaret siteleri tasarlıyoruz. Stripe, PayPal ve Apple Pay gibi alternatif ödeme yöntemlerinin entegrasyonu konusunda uzman ekibimiz ile hizmetinizdeyiz. Firma profilinize ve e-ticaret sitenize en uygun ödeme yöntemlerini birlikte planlayarak, müşterilerinize güvenli alışveriş imkanı sunmanızı sağlıyoruz. Tüm e-ticaret fikirleriniz ve web tabanlı ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

songul@saruhanweb.com Eklenme Tarihi : 26.08.2021

YORUM YAPIN

Güvenlik Kodu

Bu Makale'yi Yararlı Buldunuz mu?

TOPLAM OY : 3
3 Evet / 0 Hayır

3645 Kez Görüntülendi